Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

27. 02. 2017. 12:40 >> 12:16
6

MARŠ ULTRADESNIČARA

Ambasada SAD u Zagrebu osudila neonaciste

Ambasada SAD u Hrvatskoj danas je oštro osudila neonacističke i proustaške stavove tokom marša ultradesničara u nedjelju u Zagrebu.

 

 



"Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s ovom mrskom ideologijom. Takva sugestija uvreda je sjećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Evropi u borbi protiv nacističke Njemačke i nekoliko miliona nedužnih žrtava ubijenih tokom Drugog svjetskog rata", saopštila je Ambasada SAD u Zagrebu.

Ambasada je u saopštenju istakla da "najsnažnije odbacuje neonacističke i proustaške stavove izražene za vrijeme demonstracija nekolicine ljudi u Zagrebu".

Pedesetak pripadnika ultradesničarske "Autohtone-Hrvatske stranke prava" (A-HSP), u crnoj odeći, okupilo se u nedjelju u centru Zagreba uzvikujući ustaške parole, uz izražavanje podrške američkom predsjedniku Donaldu Trampu.Oni su promarširali centrom grada i postrojili se na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Nosili su zastave Hrvatske s grbom s početnim bijelim poljem - kakav je korišćen u vrijeme takozvane "Nezavisne Države Hrvatske", i crne zastave sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!".

Imali su i zastavu njemačkih neonacista, kao i jednu zastavu SAD.

Vlada Hrvatske je osudila to postrojavanje ultradesničara, kojim se, kako je navela, promovišu ustaštvo i nacizam i napadaju temeljne vrijednosti ustavnog poretka.

"Cilj organizatora i učesnika pomenutih akcija sračunat je i usmjeren na podsticanje straha i netolerancije u društvu, i u suprotnosti je s ciljevima Vlade Hrvatske u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i ekonomskog rasta i napretka hrvatskih ljudi", piše u saopštenju.

U istom saopštenju, Vlada je osudila i antisrpske plakate u Vukovaru, ocijenivši ih kao "uvredljive i sramotne", navodeći da im je cilj podsticanje straha i netolerancije.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније