Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

11. 02. 2017. 18:03 >> 17:42

SJUTRA ODLUKA

Njemačka bira predsjednika, Štajnmajer favorit

Savezna skupština u Berlinu, ustavni organ sastavljen od poslanika Bundestaga, donjeg doma parlamenta, i predstavnika pokrajina, Bundesrata, izabraće sjutra novog predsjednika Njemačke.

Najviše šansi da postane novi predsjednik ima kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i doskorašnji ministar vanjskih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

S obzirom da ima podršku vladajuće koalicije i njemačkih liberala, vjeruje se da je izbor Štajnmajera gotovo siguran. Štajnmajer će imati tri protivkandidata: Kristofera Bulervegea (Ljevica), Alekdandera Holda (Slobodni birači) i Albrehta Slazera (Alternativa za Njemačku).

Štajnmajer je dva puta obavljao funkciju šefa diplomatije u vladama njemačke kancelarke Angele Merkel. Prvi put od 2005. do 2009, a potom od 2013. do početka ove godine. Kako navodi agencija AP, stekao je poštovanjem nastojanjem da se pronađe rješenje za krizu u Ukrajini.

Glasanje za novog predsjednika najvjerovatnije će biti jedan od posljednjih trenutaka jedinstva vladajuće koalicije pred septembarske parlamentarne izbore.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ulaži u trku za četvrti mandat, a na tom putu naćiće joj se protivkandidat, novi lider socijaldemokrata Martin Šulc.

Šulc, doskorašnji predsjednik Evropskog parlamenta, zamijenio je Zigmara Garbrijela na čelu SDP-a, a ankete pokazuju da je njegovoj partiji porasla popularnost od kada je najavio da će se kandidovati na parlamentarnim izborima.

Predsjednik Njemačke ima ograničenu izvršnu vlast, ali se smatra jakim moralnim autoritetom. Sadašnjem predsjedniku Joakimu Gauku (77) istekao je mandat i on je objavio da se zbog svojih godina neće ponovo kandidovati na to mjesto.

Predsjednika bira savezna skupština koja se sastoji do 630 izabranih poslanika i još 630 izaslanika koji se delegiraju iz 16 njemačkih pokrajina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније