Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

25. 01. 2017. 10:28 >> 10:04
3

SUKOB S PAPOM

Prvi čovjek Malteških vitezova podnio ostavku

Čelnik Malteškog viteškog Metju Festing reda podnio je ostavku pošto se javno sukobio s poglavarom Rimokatoličke crkve zbog smjenjivanja visokog zvaničnika umiješanog u skandal dijeljenja kondoma, saopštila je danas portparolka tog drevnog katoličkog reda.

Festing se sastao s papom Franjom i podnio ostavku, izjavila je portparolka Marijana Balfur agenciji Asošiejted pres.

Frans pres je prenio da je portparolka rekla da je papa Franja tražio od Festinga da podnese ostavku i da je on to prihvatio. Festing je odbio da sarađuje s komisijom koju je Vatikan imenovao da bi istražio smjenjivanje velikog kancelara Albrehta fon Bezelagera, navodeći kao razlog suverenitet Malteškog viteškog reda.

Bezelager je smijenjen u decembru pošto je otkriveno da je humanitarni ogranak Malteškog reda dijelio hiljade kondome siromašnima u Mjanmaru dok je on bio na njegovom čelu. Vjersko učenje zabranjuje korišćenje kontracepcije.

Bezelager je rekao da je obustavio te programe kada je saznao za njih i odbio da podnese ostavku, što su vođe Malteških vitezova smatrale sramotnim.

Papa Franja je formirao komisiju da istraži slučaj i riješi spor, pošto je Bezelager rekao da mu je Festing kazao da papa želi da zbog skandala podnese ostavku, što je Vatikan negirao.

To je najnoviji primjer sukobljavanja pape Franje s konzervativnijim djelovima Katoličke crkve, ocjenjuje AP.

Veliki majstor Malteškog reda, osnovanog u 11. vijeku, obično se bira doživotno.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније