Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug,I.Š. ]

05. 10. 2016. 14:19 >> 13:58

SA KABULOM

Keri poziva talibane na častan mir

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je danas talibane u Avganistanu da sa vladom u Kabulu postignu "častan sporazum" i na taj način slijede nedavni primjer ozloglašenog ratnog vođe koji je potpisao mirovni sporazum sa avganistanskim vlastima.

  

 

 

Keri je poručio talibanskim ekstremistima da odlože oružje kako bi vojne snage sa SAD na čelu mogle da napuste Avganistan, navodi AP.

"Postoji put ka časnom okončanju sukoba koji talibani vode - to je sukob u kojem se ne može pobijediti na bojnom polju", rekao je Keri na međunarodnoj donatorskoj konferenciji o Avganistanu u Briselu.

Prema njegovim riječima, mirovni sporazum koji je prošlog mjeseca sklopio Gulbudin Hekmatjar, vođa grupe Hezb-i-Islami i ključna figura u avganistanskom ratu 1990-ih, služi kao "primer šta se sve može postići".

To je prvi sporazum između avganistanskih vlasti i talibana otkako je ta islamistička milicija zbačena s vlasti 2001.

Hakmatjarov sporazum sa vladom u Kabulu nalaže njegovim komandantima da obustave nasilje, presijeku veze s terorističkim grupama i prihvate prava koja avganistanski ustav garantuje ženama i manjinama.

Zauzvrat, čovjek koji je nekada nazivan "kabulskim krvnikom" moći će da se priključi avganistanskom društvu.

Keri je istakao da bi mirovnim sporazumom talibani zapravo postigli svoj cilj - istjerivanje stranih snaga iz Avganistana, 15 godina nakon što je invazijom na čelu sa SAD ta islamistička grupa svrgnuta sa vlasti.

"Političko rješenje postignuto putem pregovora sa avganistanskom vladom jedini je način da se okončaju sukobi, obezbijedi trajna stabilnost i realizuje puno povlačenje međunarodnih vojnih snaga, što i jeste njihov cilj", rekao je američki državni sekretar, dodavši da samo mir može da utiče na povlačenje spoljnih snaga, a ne nastavak pobune.

Očekuje se da će na konferenciji u Briselu zapadne zemlje sakupiti više od tri milijarde dolara za razvojnu pomoć Avganistanu za period do 2020. godine, zaključuje američka agencija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније