Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ I.Š. ]

09. 08. 2016. 14:05 >> 15:32

SANKT PETERBURG

Putin i Erdogan rukovanjem počeli susret

Osam mjeseci nakon što su turske snage oborile ruski borbeni avion Su-24 zbog čega su se odnosi dvije zemlje drastično pogoršali, predsjednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se danas u Sankt Peterburgu u pokušaju da riješe probleme i okrenu novu stranicu.

Kako prenose ruski mediji, susret je počeo rukovanjem dvojice predsjednika, a u razgovorima učestvuju i šefovi diplomatija dvije države - Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kao i visoki zvaničnici predsjedničkih administracija.

Ocijenivši da su odnosi dvije države degradirali poslije incidenta sa avionom, Putin je poručio da današnja Erdoganova posjeta, uprkos složenoj političkoj situaciji u Turskoj, svjedoči o želji da se odnosi između Turske i Rusije obnove na korist oba naroda, prenosi Tanjug.

“Vaša današnja posjeta, bez obzira na veoma kompleksnu unutarpolitičku situaciju u Turskoj, govori da želimo da obnovimo naš dijalog i uspostavimo odnose u interesu naših naroda. Imamo mogućnost d a razgovaramo i u užem i u širem krugu o čitavnom nizu pitanja u našim odnosima“, izjavio je Putin.

Erdogan je na početku sastanka rekao da će saradnji dvije zemlje značajno doprinijeti rješavanju problema u region.

Na sastanku je Putin otkrio i kako je reagovao poslije pokušaja puča u Turskoj.

“Ja sam bio jedan od prvih koji je pozvao predsjednika i izrazio mu podršku za prevazilaženje unutarpolitičke krize vezane za puč. Želim da izrazim nadu da će pod vašim rukovodstvom turski narod prevazići i taj problem i da će red i zakonitost biti vraćeni“, rekao je Putin.

Susret je postao moguć pošto se Erdogan u pismu izvinio Putinu za obaranje aviona i izrazio saučešće zbog pogobije jednog od pilota i porukom da Turska ne želi da kvari odnose sa Rusijom.

Kako prenosi agencija RIA Novosti, Putin i Erdogan će razmotriti mogućnost obnove čarter letova i izvoza turskih proizvoda u Rusiju, mogućnost rada turskih građevinskih kompanija u Rusiji, projekat gasovoda Turski tok i projekat izgradnje elektrane Akuju.

Moguće je da bude pokrenuto i pitanje isplate kompenzacije za oboreni avion.

Putin i Erdogan će se poslije susreta pridružiti predstavnicima turskih i ruskih poslovnih krugova.

Do susreta dvojice lidera dolazi poslije neuspjelog pokušaj puča u Turskoj i u trenutku krize u odnosima između Turske i EU i pitanja izbjeglica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније