Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

21. 07. 2016. 12:05 >> 11:46

ČEŠKI PREMIJER

Sobotka kategorično odbio ideju Čegzita

Češki premijer Bohuslav Sobotka odbio je danas kategorično ideju da se i u Češkoj organizuje referendum o Evropskoj uniji i zemlja iz nje istupi kao što će učiniti Velika Britanija i podsjetio je Čehe da su upravo EU i njeno jedinstveno tržište za njih garant radnih mjesta i socijalne stabilnosti.

 

 

 

"Potrebno je da EU više poštuje raznolikost. Države same treba da odluče u kojoj mjeri žele da se integrišu. Međutim, za nas je EU garant radnih mjesta i socijalne stabilnosti.

Bez slobodnog tržišta naša zemlja ne bi bila u stanju da stvara masu radnih mjesta", kazao je danas premijer u onlajn razgovoru sa čitaocima češkog tabolida Bljesak.Ideju Čegzita Sobotka je kategorično odbio iako je dodao da bi EU više trebalo da osluškuje šta žele i kažu njeni građani.

"EU daje znatna sredstva da se izravna životni standard među zemljama, zapadnim i istočnim. Međutim, nastala je izvjesna neravnoteža u uticaju institucija. U stvarnosti je ojačao uticaj Evropskog parlamenta i Evropske komisije a oslabio uticaj Evropskog savjeta koje je povezan s realnošću u zemljama članicama", objasnio je Sobotka.

Češki premijer zajedno s premijerima Mađarske, Slovačke i Poljske danas na samitu Višegradske grupe u Varšavi upravo razmatra budućnost EU poslije odluke o Bregzitu i da li je moguće da sve četiri članice Unije koordiniraju zahtjeve kako Unija treba da se promijeni.

Dok Slovačka i Češka ne žele novi ugovor i reformu po evroskeptičnim zamislima ni pretvaranje EU samo u privredni prostor labavo povezanih nacionalnih država a nastoje da ostanu u jezgru odlučivanja uz Njemačku i Francusku, Poljska prema riječima lidera vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog već piše novi ugovor kojim bi zamijenila Lisabonski.

Kačinjski i njegovi evroskeptični konezervativci žele da dotacije iz zajedničke evropske kase članicama ostanu, zajednička da bude i briga o bezbjednosti Evropljana ali da se spriječi Brisel da se miješa u unutrašnja pitanja članica, čak i kada u njoj započne sistematsko ugrožavanje osnovnih vrijednosti kao što je pravna država i sloboda medija, što je zimus učinila Evropska komisija procjenom valjanosti pravne države u Poljskoj zbog paralize Ustavnog suda i preuzimanja do tada javnog tv i radio servisa i novinske agencije PAP od strane vlade premijerke Beate Šidlo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније