Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/Tanjug ]

06. 06. 2016. 19:30 >> 19:13

O TURSKOM GENOCIDU

Merkel: Odluka Bundestaga se mora poštovati

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je Bundestag donio suverenu odluku.

Ona je navela da je odluka o rezoluciji kojom se masakr otomanskih snaga nad Jermenima proglašava genocidom suverena i naglasila da se ta odluka mora poštovati.

Ona je time uzvratila Erdoganu koji je gnijevno osudio prošlonedjeljno glasanje njemačkog parlamenta o ubijanju Jermena u Prvom svjetskom ratu i optužio 11 nemačkih poslanika turskog porijekla, koji su podržali rezoluciju, da su time podržali i terorizam Kurdske radničke partije (PKK), koja je u Turskoj zabranjena, prenosi AFP.

Turski predsjednik je, takođe, zatražio da se tim njemačkim poslanicima "ispita krv" kako bi se vidjelo "kakvi su to oni Turci".

Portparol kancelarke Merkel Štefen Zajbert rekao je danas da je, iako Berlin smatra PKK terorističkom grupom, povezivanje pojedinačnih članova parlamenta sa terorizmom krajnje neshvatljivo za Berlin.

"Rezolucija je bila politička inicijativa koja je pokrenuta usred Bundestaga, koji je demokratski izabran, nezavisni organ u skladu sa našim ustavom", rekao je Zajbert na redovnoj konferenciji za novinare.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније