Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 05. 2016. 10:41 >> 10:23
5

ŠALJU GA PSIHIJATRU

Poljska premijerka traži izvinjenje Klintona

Poljska premijerka Beata Šidlo poručila je danas bivšem američkom predsjedniku Bilu Klintonu da je pretjerao kada je kritikovao Poljsku da je krenula putem autoritarne demokratije poput Rusije pod vođstvom predsjednika Putina, i zatražila od njega da se izvini Poljskoj, dok ga lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski "šalje" kod psihijatra.

 

 

 

"Uz svo poštovanje prema Bilu Klintonu, smatram da je pretjerao i da mora da se izvini. Takve izjave ne samo da su neopravdane, nego i nepravedne", kazala je danas premijerka Šidlo poljskom državnom radiju.

U Poljskoj, kao i u skoro desetomilionskoj poljskoj dijaspori u SAD, buru je izazvala izjava Klintona na predizbornom mitingu njegove supruge Hilari Klinton proteklog vikenda da Poljska i Mađarska traže autoritarne lidere nalik ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Poljska i Mađarska, te dvije zemlje koje ne bi bile slobodne da nije bilo SAD i pobjede u Hladnom ratu, sada su odlučile da im ta demokratija donosi suviše problema i traže lidere a la Putin. Dajte nam autoritarnog diktatora, a strance držite dalje. Zvuči vam poznato?", kazao je Bil Klinton

Beata Šidlo je danas podsjetila da njena vlada i parlament u čija oba doma konzervativna desničarska stranka Pravo i Pravda od novembra ima komotnu većinu, sprema pravnu zaštitu ugleda Poljske od takvih izjava.

Prema tim izmjenama koje priprema ministar kulture Pjotr Glinjski, Poljska bi na sudu tražila ogromne odštete za blaćenje svog ugleda, bez obzira da li se radi o stranom zvaničniku.

Lider Prava i Pravde, formalno samo poslanik, ali realno daleko uticajniji od šefa države i premijerke, Jaroslav Kačinjski "poslao je Klintona zbog toga što ga je uporedio sa Putinom i druge koji misle slično pravo "na posmatranje kod psihijatra".

"Ako danas neko tvrdi da u Poljskoj nema demokratije, to znači da je u stanju koje treba analizirati medicinskim metodama", kazao je sinoć Kačinjski premda je dopustio da su možda krivi novinari.

"Mediji i razni faktori u svijetu stvaraju ogroman nesporazum i možda to utiče na svijest Bila Klintona. Drugačije to sebi ne mogu da protumačim", kazao je sinoć Kačinjski, javlja poljska privatna televizija Polsat.Od Klintonove kritike oštro se juče ogradila i Mađarska.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније