Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Anadolija ]

10. 03. 2016. 08:43 >> 08:28
7

ERDOGAN POROŠENKU

Turska ne priznaje aneksiju Krima

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je da Ankara nije, niti planira da prizna aneksiju Krima, koju je Rusija izvršila 2014. godine.

 

Nakon sastanka s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom u predsjedničkoj palati u Ankari, Erdogan je kazao da su razgovarali o političkim, vojnim, ekonomskim, privrednim i kulturnim temama.

"Naglasio sam da će Turska nastaviti da podržava suverenitet Ukrajine, u čijem sastavu je i Krim. Želim ponovo naglasiti da Turska nije priznala ilegalnu aneksiju Krima, niti to planira učiniti i nakon ovog momenta. Rusija je na Krimu pogazila međunarodno pravo", rekao je Erdogan.

Istakao je da je snažna i stabilna Ukrajina garant stabilnosti i miru u čitavom regionu.

"Snažna Ukrajina s ojačanom političkom stabilnošću je garant regionalnog mira i stabilnosti. Potrebno je da sve zemlje podrže Ukrajinu i povećaju postojeće napore na tom putu", rekao je Erdogan.

Dodao je da je Rusija aneksijom Krima prekršila međunarodno pravo na vrlo jasan način. 

"Rusija je izjavila da su u Siriju ušli nakon što ih je pozvao sirijski režim. Ako je tako, a ko ih je onda pozvao kada su ulazili u Ukrajinu? Kako će to objasniti u kontekstu međunarodnog prava? To je logika 'moćan sam i zato sam u pravu'. Tu nema riječi o pravu i pravednosti", rekao je Erdogan.

Porošenko je izjavio kako Ukrajina i Turska imaju veoma dobre bilateralne odnose na mnogim poljima. 

Naglasio je takođe da je Ukrajina spremna na razmjenu ukrajinskog pilota koja se nalazi u ruskom zarobljeništvu. Inače, Porošenko je ranije dodijelio nacionalno odlikovanje Heroja Ukrajine Nadeždi Savčenko, ukrajinskoj vojnoj pilotkinji koja se nalazi u pritvoru u Rusiji i koja već više od 80 dana štrajkuje glađu. 

Delegacije Turske i Ukrajine su takođe danas održale i sastanak Strateškog savjeta Turske i Ukrajine.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније