Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina

25. 02. 2016. 22:57 >> 23:06

EU UPOZORAVA

Zbog migranata moguć kolaps za deset dana

Evropska unija (EU) ima vremena da do samita 7. marta značajno smanji priliv migranata koji stižu u Evropu ili bi evropski sistem za prihvat migranata mogao da se uruši, upozorio je komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos.

"U narednih deset dana su nam potrebni opipljivi i jasni rezultati na terenu. U suprotnom, postoji mogućnost da će čitav sistem doživeti potpuni kolaps", poručio je Avramopulos na konferenciji za novinare nakon sastanka zvaničnika EU u Briselu, prenosi Rojters.

Avrampulos je ukazao na neposrednu opasnost od humanitarne krize u Grčkoj, koja je, smatra on, glavna tačka dolaska za migrante u Evropu, ili na balkanskoj ruti na koju mnogi kreću na svom putu ka bogatijim sjevernim evropskim državama.

"Situacija je veoma kritična. Mogućnost humanitarne krize je realna i blizu je", naglasio je Avramopulos.

Avramopulos je pozvao države članice EU da sarađuju i izbjegnu "unilateralne akcije" poput graničnih kontrola koje su neke države ponovo uvele i ograničenja broja tražilaca azila koje je uvela Austrija, što je dovelo do toga da se na hiljade migranata nađe zarobljeno između država članica, prenosi AFP.

"Ne možemo da nastavimo da postupamo kroz unilateralne, bilateralne ili trilateralne akcije, prvi negativni efekti i uticaji su već vidljivi", rekao je Avramopulos.

On je poručio da svi imaju zajedničku odgovornost - prema susjedima, onima u EU i van EU, ali i, dodao je Avramopulos, prema “tim očajnim ljudima".

Ministri država članica EU sastali su se u Briselu u nastojanju da smanje priliv migranata i izbjeglica preko Balkana i naprave plan za, kako su saopštili, prijeteću humanitarnu krizu.

Današnji sastanak je održan dan nakon što je Austrija na konferenciji sa balkanskim zemljama u Beču, na koju Grčka nije bila pozvana, upozorila da je na kocki budućnost EU i nakon što je Mađarska najavila referendum o migrantskim kvotama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније