Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 10. 2015. 08:31 >> 08:20

ZAŠTITA GRANICA

EU: Sporazum s Turskom o blokadi migranata

Vođe Evropske unije su u sinoć u Briselu prihvatili sporazum s Turskom da se, uz milijardu eura pomoći Ankari, zaustavi nekontrolisani priliv imigranata u Evropu, a postignut je i dogovor da se u idućim nedjeljama postavi granična straža i zaštite spoljne granice Unije.

 

 

 

Kako su izjavili predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, šefovi država ili vlada EU su tokom prvog dana zasjedanja obećali da će za par nedjelja biti obezbijeđeno i obećanih, a još od članica EU neuplaćeni, dio od ukupno preko dvije milijarde eura za pomoć Turskoj, Jordanu i Libanu da zbrinu izbjeglice koje su pristigle iz ratom zahvaćene Sirije.

Junker je podvukao da sporazum s Ankarom o akcionom planu znači da će sirijske izbjeglice koje su već u Turskoj, tamo biti i zadržane, dok oni koji prolaze kroz tu zemlju neće moći da i dalje neometano kreću u EU.

Tusk je istakao da postignuti dogovor vođa EU o "integrisanom upravljanju granicama" znači da će spoljne granice Unije biti snažno zaštićene i za to zadužena agencija EU Fronteks će biti kao prvi korak pojačan sa 100 pripadnika granične straže koji će obezbijediti takođe "vruće ulazne tačke" za popis migranata u Grčkoj i Italiji.

To je, po riječima Tuska, "veoma značajno dostignuće" prvog dana zasjedanja vođa EU.

Predsjednik Evropskog savjeta je dodao da su razmijenjena mišljenja i o ujednačavanju pravila za odobravanje azila i pojačavanju cjelokupne granične straže i naglasio da "ako mi ne postignemo humanitarna i djelotvorna rješenja, onda će drugi naći rješenja koja će biti nehumana, nacionalistička rješenja".

Junker je objasnio da je sa Turskom dogovoreno da se ubrza liberalizacija viznog režima za turske građane ali bez ikakvog ublažavanja uslova koje svaka zemlja mora ispuniti i da je to direktno povezano sa dogovorom sa Ankarom o zaustavljanju priliva izbjeglica u Evropu.

Vođe Evropske unije danas nastavljaju zasjedanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније