Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

15. 12. 2017. 08:47 >> 08:15

EVROPSKA ODBRANA

EU pokrenula pojačanu vojnu saradnju

Evropska unija obilježila je na ceremoniji u Briselu početak primjene pojačane vojne saradnje s ambicijom da se formira Evropska odbrana.

 

 

  

Vođe 25 zemalja Evropske unije su sa 25 vojnika proslavile "istorijski dan" pokretanja izgradnje evropske odbrane, na koju su se odlučili poslije izbora Donalda Trampa u SAD, Bregzita i ruskog pripajanja Krima.

"San danas postaje realnost", ocijenio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, na margini evropskog samita u Briselu i podsjetio na neuspjeh više projekata u tom smislu u posljednjih 60 godina.

Tusk je rekao da se danas lansira program "stalne strukturne saradnje u odbrani (PESCO)", što je kako je dodao praktični izraz želje članica EU da izgrade evropsku odbranu.

"To je dobra vijest za naše saveznike i loša vijest za naše neprijatelje", rekao je Tusk.Taj novi format saradnje ima za cilj da podstiče razvoj zajedničkih vojnih projekata i zajedničke izrade opreme.U projektu neće učestvovati Velika Britanija koja treba da napusti Uniju u martu 2019, Danska i Malta.

Prije ceremonije šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozdravila je ovu "istorijsku odluku koja je učinila da EU postane vjerodostojna u pružanju bezbjednosti u svijetu".

Ona je podsjetila da je EU koja se dugo zadovoljavala ulogom "meke snage" bez prave vojne težine sada razvila brojna gradilišta da ojača svoju odbranu od izbijanja ukrajinske krize u proljeće 2014. godine.

"Mislim da će to biti dobro za EU, za Evropu i za NATO", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je pozvan da prisustvuje samitu EU u Briselu.

Stoltenberg je rekao da će se time stvoriti veći kapaciteti, da će biti više ulaganja u odbranu i bolja raspodjela tereta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније