Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

05. 07. 2019. 22:02 >> 21:59

U JUTARNJEM

O "Kotorskom misalu"

Iz štampe je izašao "Kotorski misal", monumentalna monografija o najstarijoj knjizi na tlu Crne Gore ikada, čiji original je bio u upotrebi u Kotoru od XII vijeka do oko 1800. godine, a danas se čuva u Berlinu. Biskupija Kotor i Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) održaće promociju monografije u Katedrali Sv. Tripuna u subotu 6.jula, a mi ćemo tim povodom ugostiti akademika Hrvatske akademije znanosti iz Zagreba filologa dr.sc. Josipa Bratulića, najboljeg južnoslovenskog stručnjaka za stare manuskripte i predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimira Dekovića.

EU kutak posvetićemo Programu "Kreativna Crna Gora" koji je pokrenulo Ministarstvo kulture i koje daje prve rezultate. Podržano je deset projekata i jedna naučna studija. Na taj način će, kako kažu iz Ministarstva, biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod koji će biti konkurentan i na EU tržištu. Ugostićemo arhitekticu Mariju Bojović koja je u okviru Programa dizajnirala i proizvela prvu solarnu klupu u Crnoj Gori. Kako je mnogi nazivaju, „pametna klupa“, osim što predstavlja mjesto za odmor, nudi mogućnost punjenja mobilnih telefona i tableta ali i besplatan wi-fi internert. Do sada ih je urađeno šest a postavljene su u pojedinim crnogorskim gradovima.Naš gost biće i nacionalni konsultant za kulturne politike i kreativne industrije iz Ministarstva kulture Nikola Radonjić.

Tema Jutra: Feng šui (Feng Shui ). Kineska metafizika se generalno zasniva na principu 5 elemenata ( vatra, zemlja, metal, voda i drvo ). Trenutno se nalazimo u sezoni vatre jer po kineskoj astrologiji elemenat vatra obuhvata maj, jun i jul. Koja je paralela izmedju Feng Shui principa i nase tradicije u CG? Kako su naši stari uredjivali domove, kako su naše bake vodile domaćinstva? Koje su  ključne energetske tačke u domu? Koja je veza izmedju lokacija u prostoru i organa u organizmu? Naša gošća biće feng šui praktičar Milena Knežević, koja će dati i savjete koje svi možemo da primijenimo u svom domu.

Priča Jutra stiže sa Petrovačkih Strana iz mjesta Novoselje. Tamo živi Milena Mazić, filozof po obrazovanju, govori pet svjetskih jezika, obišla je svijet da, kako kaže, shvati gdje ne želi da živi. Vratila se korijenima i svojoj Crnoj Gori i vlasnica je farme koza. Pomaže i poklanja ljudima kozje mlijeko i surutku. Kaže da je svrha ljudskog postojanja - pomoći drugome.

U redovnoj rubrici savjeti kardiologa govorimo o mogućim povredama srca u saobraćajnim nezgodama.

Crnogorski stonoteniser Filip Radović nedavno je osvojio zlatnu medalju na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca, čime je odbranio titulu najboljeg u Evropi koju je osvojio prije dvije godine na takmičenju u Đenovi. Filip će biti gost Jutra, kao i predsjednik Paraolimpijskog komiteta Igor Tomić.

Sa terena uživo, pored redovnih servisnih informacija, Anđela Ralević:
- izvještava iz Kolašina, razgovara sa prvim čovjekom Opštine Milisavom Bulatovićem;
- izvještava iz novog skijališta „Kolašin 1600“, u kojem će se uz bogat program u subotu promovisati ljetnja turistička sezona;
- razgovara sa Teodorom Đukić (12) koja će predstavljati Crnu Goru na svjetskom takmičenju “Kids talent” koje će biti održano u Šangaju od 11. do 22. jula;

Putopisac Edin Krnić vodi nas u Indiju u Nju Delhi. Predstaviće nam jedinstvenog uličnog prodavca čaja, koji u okrnjenoj šerpi priprema neodoljivi napitak s ukusom đumbira, koji svi žele da probaju.

Šefica kuhinje Slađana Šoć pripremaće bruskete sa namazom od crnih maslina.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, priče sa terena, redovne rubrike: Pregled dnevne štampe, Dogodilo se na današnji dan, Okom gledalaca, Kulturni vodič, meridijani, bioskop, priče sa portala www.rtcg.me, Dječiji kutak, Ukusi Jutra...

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније