Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

18. 11. 2018. 22:02 >> 21:35

U JUTARNJEM

O upotrebi rodno-senzitivnog jezika

Maternji jezik u Crnoj Gori je rodno senzitivan, odnosno, ima imenice i u muškom i u ženskom rodu. To pitanje je regulisano Zakonom o rodnoj ravnopravnosti, a svako nepoštovanje rodno osjetljivog jezika prepoznaje se kao diskriminacija. Da li se u crnogorskom društvu shvata značaj korišćenja rodno senzitivnog jezika, za Jutarnji program govori predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak.

Tema Jutra: Vantjelesna oplodnja

Fond za zdravstveno osiguranje ove godine odobrio je 313 vantjelesnih oplodnji bračnih parova u Crnoj Gori u četiri privatne i jednoj državnoj ustanovi. Fond zdravstva finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje ženama do navršene 44. godine života, prvenstveno, kao podršku bračnim i vanbračnim parovima da se ostvare kao roditelji i obezbijede potomstvo.

U nastavku o:

- Velikim promjenama u nauci. Naučnici 60 država svijeta, koji se bave tačnim i preciznim mjerenjima, sastali su se u Versaju kako bi izglasali nove definicije za kilogram, amper, kelvin i mol. Nove definicije Međunarodnog sistema jedinica trebalo bi da stupe na snagu 20. maja 2019 godine. Nakon usvajanja te odluke, tačna i precizna mjerenja se više neće oslanjati na upotrebu i upoređivanje sa fizičkim objektima.

- Stručnom skupu “Drugi dani elektroinženjera“čije su teme iskorišćavanje potencijala – hidroenergije, vjetra, sunca, valorizacija tih resursa, kao i ekonomska isplativost i izrada investicionih studija. Održan je u Podgorici, a događaj je okupio više od 300 učesnika.

- U kontakt rubrici ponedjeljkom “Plodovi jutra” govorimo o obukama za upotrebu pesticide.Budući da su uspostavljeni standardi EU u toj oblasti, pesticide će moći da kupuju samo oni koji su prošli obuku i dobili licencu za to.Na pitanja gledalaca u studiju će odgovarati Milka Petrušić iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

- U Jutarnjem programu možete pogledati i priče o renoviranju škole u Plavu, ženama preduzetnicama, spremanju zimnice, udruženju žena iz Tivta i mnoge druge.

Najavljujemo:

- Cjelodnevni seminar “Kako sam napravila brend za četiri mjeseca”. Seminar će držati magistrica ekonomskih nauka, specijalizovana za marketing i komunikacije, Ljiljana Burzan Nikolić. Početkom ove godine Burzan-Nikolić je pokrenula i realizovala projekat/franšizu „100 najvećih u Crnoj Gori 2018“, koji je za 4 mjeseca intezivnih marketinških i PR aktivnosti postao prepoznatljiv i cijenjen brend. 

- Naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena.Novinarke Andjela Ralević i Nataša Vukajlović će informisati iz Prijestonice i Nikšića. Posjetićemo Kliniku za humanu reprodukciju na Cetinju, a iz grada pod Trebjesom informisati o naučnoj konferenciji “Crnogorska 1918-savremena percepcija I reinterpretacija“ koja će biti održana na Filozofskom fakultetu. Dežurna ekipa će posjetiti i Urgentni centar u Glavnom gradu, a biće riječi i o aktivnostima Instituta Konfucije.

- Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike i sadržaje: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Vodič događaja iz kulture, Naslovi sa portala www.rtcg.me, Meridijani....

Urednica i voditeljka emisije: Marija Marković
Urednica Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
E-mail: jutarnji@rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније