Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

20. 04. 2017. 22:13 >> 21:47

U JUTARNJEM

O lažnim dojavama

Serija lažnih dojava o navodno postavljenim bombama uznemirila je prethodnih dana građane Podgorice. Šest lažnih dojava za deset dana, a dosadašnja istraga policije u saradnji sa partnerskim službama, ukazuje da su pozivi stigli sa pripejd brojeva iz Srbije i BiH i da iza ove nesvakidašnje kriminalne akcije stoji organizovana kriminalna grupa. Uznemiravanje i zastrašivanje javnosti, ugrožavanje bezbjednosti, samo su dio ovog složenog problema i samo dio pretrpljene štete. Šta se može preduzeti kada se radi o terorizovanju građana i institucija putem lažnih dojava, kako se zaštititi, mogu li se ovakve situacije preduprijediti i možemo li za njih biti spremniji? Pojašnjavaju, prof. dr Velimir Rakočević kriminolog i Predrag Boljevićvještak telekomunikacione struke.

- Crnogorsku dnevnu štampu komentariše Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” na Cetinju. Ujedno, a povodom Svjetskog dana knjige koji se obilježava 23. aprila, najavljujemo okrugli sto na temu “Književno stvaralaštvo i autorska prava” koji će biti održan u biblioteci “Đurđe Crnojević”.

- O kulturnoj baštini u funkciji održivog turizma razgovaramo sa Dobrilom Vlahović, samostalnom savjetnicom u Direktoratu za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture.Višestruke su dimenzije kulturnog nasljeđa. Kulturna baština je generator održivog turizma, a njeno očuvanje se nameće kao imperativ. Govorimo o onome što se čini na njenom očuvanju, te problemima koji to prate.

- Konkurs UNESCO-a za finansiranje projekata iz Fonda za kulturnu raznolikost, produžen je do 21. aprila u ponoć. Fond podržava projekte koji imaju za cilj da podstaknu razvoj dinamičnog kulturnog sektora, prije svega tako što će omogućiti uvođenje novih kulturnih politika i kulturnih industrija, ili jačanje postojećih. O ovom ali i drugim sličnim UNESCO-vim konkursima te koristima koje iz njih proističu, detaljnije u razgovoru sa Milicom Nikolić, generalnom sekretarkom Nacionalne komisije za UNESCO Crne Gore.

- Nacionalna Erasmus+kancelarija, zajedno sa Ministarstvom prosvjete, Univerzitetom Crne Gore i Delegacijom EU u Crnoj Gori, obilježava 30 godina Erasmus programa. Ovaj program predstavlja najstariji EU program u oblasti obrazovanja.Od njegovog osnivanja 1987. godine, više od 9 miliona ljudi učestvovalo je u različitim programima, poput: studentske mobilnosti, razmjene mladih, stručnog obrazovanja. Erasmus je i u Crnoj Gori jedan od najznačajnijih programa koji je omogućio mobilnost studenata i akademskog osoblja.Razgovaramo sa Vanjom Derljević, nacionalnom Erasmus+koordinatorkom.

- Francusci institut u Crnoj Gori proslavlja 20 godina postojana i rada. Tim povodom biće održan koncert grupe Elephant. O radu i postignućima Instituta za proteklih dvije decenije, i o najavljenom koncertu sa Žan Žakom Forseom direktorom Francuskog instituta i Jelenom Delević iz Francuiskog instituta.

- Uživi sa terena kolega Aleksandar Radović o promociji trofeja EuroBasketa u Podgorici. Trofej će tokom godine biti promovisan i u Turskoj, Izraelu, Rumuniji i Finskoj. Crna Gora je treća na spisku zemalja u kojoj će navijači i cjelokupna košarkaška javnost imati priliku da vide trofej i da ovjekovječe taj trenutak.

- Gost Jutra modni dizajner i saradnik na Fakultetu za dizajn i multimediju, Boris Ćalić pred predstavljanje kolekcije na MFU-u u Podgorici. Ovaj mladi dizajner će se podgoričkoj publici predstaviti kolekcijom Philomena, a inspirisana je antičkim formama i tehnikama drapiranja. Naziv u prevodu znači ljubav prema snazi, što je u skladu sa njegovom vizijom žene, pojašnjava Ćalić.

- Uz servisne informacije, aktuelne priloge, priče sa terena, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG servis, Vodič događaja iz kulture, Svijet u 5 minuta....

Urednica emisije: Olivera Simunović

Voditelji: Marija Marković, Danijel Garić

Urednica Jutarnjeg programa: Olivera Simunović

e-mail: jutarnji@rtcg.org

JUTARNJI 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније