Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 03. 2015. 21:31 >> 21:50
2

NA INICIJATIVU AMFILOHIJA

SPC smijenio vladiku Filareta

Vrh Srpske pravoslavne crkve (SPC) razriješio je episkopa mileševskog Filareta. Inicijativa za smjenu potekla je od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Vladika odbio da primi i da potpiše odluku o razrješenju.

 

Vladika Filaret razriješen je dužnosti episkopa mileševskog - saznaju "Novosti". Odluku o njegovoj smjeni donio je danas Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, koji je zasjedao u Patrijaršiji u Beogradu.

Eparhijom mileševskom do izbora novog vladike upravljaće, kao administrator, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Prema saznanjima "Novosti", vladika Filaret razriješen je na osnovu izvještaja koji je dostavila posebna crkvena komisija, koju je Sinod prethodno formirao sa zadatkom da ispita sve navode na račun episkopa. Članovi ovog tijela nedavno su boravili dva dana u manastiru Mileševi, poslije čega su potpisali izvještaj u kome se predlaže Filaretovo razrješenje.

Neposredno prije početka sjednice Sinoda episkop Filaret bio je u Beogradu, gdje ga je primio i patrijarh Irinej. Izvor "Novosti" kaže da je od poglavara SPC zatražio kopiju zapisnika koji je začinila komisija koja je bila u Mileševi, ali je nije dobio. Na sastanku u Patrijaršiji Filaret je insistirao da mu patrijarh navede razloge razrješenja, ali njegova pitanja su ostala bez odgovora. To su razlozi zbog kojih je Filaret odbio da primi i potpiše odluku o smjeni sa episkopskog trona.

Sjednici Sinoda, osim patrijarha, prisustvovale su vladike zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije. Oba arhijereja jednodušno su podržala prijedlog iz komisijskog izvještaja i negativno su se odredili prema Filaretu. Inicijativa za njegovu smjenu, prema informacijama "Novosti", nije potekla od njih, već od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji danas nije prisustvovao zasjedanju.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, kome je povjerena briga i o mileševskoj eparhiji, sinodsku odluku sačekao je u manastiru Kumanica nedaleko od Bijelog Polja. Vladika se odatle uputio u Prijepolje, gdje je naložio da se vladičanski dvor zapečati i izvrši pregled crkvenih knjiga i inventara.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније