Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

31. 03. 2013. 15:46 >> 15:56
1

ZLOČIN I KAZNA

"Zemunac" čita Jesenjina i Andrića

Glavni egzekutor “zemunskog klana” Sretko Kalinić pročitao je preko 90 knjiga, od kada je 25. avgusta 2010. godine izručen iz Hrvatske.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, "hladnokrvno" je pročitao sva djela Paula Koelja i Ive Andrića. Redovno čita i Jesenjina, a na ruskom je naučio njegove pjesme "Pismo majci" i "Crni čovjek". U svesci u kojoj je zapisao naslove svih knjiga koje je pročitao, navedeni su i "Blago cara Radovana", "Kraljevstvo Hazara" i "Gradovi himere" Dučića.

Naravno, tražio je da mu donesu i "Zločin i kaznu" Dostojevskog, kao i "Kockara" i "Zapise iz mrtvog doma". 

Prema riječima njegovog advokata Slavka Petrića, pošto Kalinić već neko vrijeme nema televizor u sobi, jedino čime može da se bavi, kad ne trenira, jeste čitanje.

"Nije tačno ono što pričaju o njemu da je bolestan, da je pominjao političare koji su navodno umiješani u ubistvo Đinđića. Nije nikoga ni cinkario, ni kasapio, već je utvrđeno da je uvijek pucao iz pištolja ili puške. Sve što je imao da kaže, rekao je u sudnici", kaže Petrić "Novostima". 

Za razliku od Kalinića, koji vrijeme prekraćuje čitajući knjige, neki od osuđenih i pišu. Tako je bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Ljubomir Vučković, koji je osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita, napisao čak šest knjiga dok je bio na izdržavanju kazne u požarevačkoj Zabeli. 

Među njima su "Od malih nogu molim se Bogu", "Kao kap vode reke Bistrice", "Duv". Poslednja "Tako mi je suđeno" treba da bude objavljena za nekoliko dana. 

"Tamo nema nekog sistemskog slobodnog vremena. Slobodno vrijeme je ono koje ukradeš i koje sam sebi nađeš. Kako se ko snađe, tako i prođe", objašnjava Vučković za "Novosti". 

"Pisanje mi je bilo način da pobjegnem, ali i da se sačuvam. Jer tamo se diše neki drugi vazduh, pije se neka druga voda. Ima najrazličitijih ljudi, od onih najdivnijih do ozbiljnih prestupnika, jer, bez obzira na to za šta sam osuđen, a o čemu sam pisao u poslednjoj knjizi, ja sebe nikako tamo nisam video", dodaje Vučković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније