Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 03. 2013. 12:30 >> 12:30
3

SPREMNA ZA EU

File: Hrvatska ispunila uslove

Evropski komesar za proširenje Štefan File, na vanrednoj sjednici Vlade Hrvatske, predstavio je posljednji izvještaj Evropske Komisije o nadzoru priprema Hrvatske za pristupanje Evropskoj Uniji za tri najteža poglavlja evropske pravne tekovine - Tržišna utakmica, Pravosuđe i osnovna prava, kao i Pravda, sloboda i sigurnost.

„Zadovoljstvo mi je da vam predstavim konačni izvještaj o nadzoru. Hrvatsku smo pratili prema posebnom režimu. Izuzetno mi je drago što su svi zahtjevi koje je EU postavila Hrvatskoj ispunjeni ili će uskoro biti“, rekao je File.

EU pruža mnoge prilike i njih treba iskoristiti, na korist Hrvatske, kazao je evropski komesar. „Evropski strukturni fondovi pružaju veliku priliku hrvatskoj ekonomiji da se izvuče iz recesije“, kazao je File i naglasio da je vladavina prava posebno važna.

Štefan File je naglasio da je važno da zajedništvo EU ne postane žrtva pojedinih političara. „Vjerujem da će predanost ciljevima koje imamo na zapadnom Balkanu biti podsticajna i za ostale zemlje pretendente za članstvo u EU. Odlično je iskustvo koje smo podijelili“.

Evropski komesar je, na vanrednoj sjednici, hrvatskoj Vladi čestitao „na izvrsno odrađenom poslu i stalnim naporima kako bi 1. jula Hrvatska postala punopravna članica EU“.

„Ovo je važan dan. Imali smo veliki zadatak i visoke kriterije. Došli smo do spoznaje da nema pravednog i nepravdenog puta u EU, put je samo onaj koji si sposoban da prevladaš. Politički smo sazreli“, rekla je ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić. Posebno smo ponosni na to kako smo riješili problem sa Slovenijom, dodala je Pusić i zahvalila Fileu na svim naporima koje je učinio u pristupanju Hrvatske EU.

Nakon pozitivnog izvještaja o nadzoru, postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske, ulazi u završnu fazu. Hrvatska je prva zemlja kojoj je uveden pretpristupni nadzor. On obezbjeđuje da zemlja u Uniju uđe potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom sprovodi nadzor i pošto postane članica, što je danas slučaj s Bugarskom i Rumunijom.

Filea je prethodno primio i predsjendik Hrvatske Ivo Josipović koji je zahvalio na pomoći koju je Hrvatska imala na putu prema članstvu u EU. Čestitajući svim državnim organima koji su doprinijeli realizaciji postavljenih uslova, Josipović je kazao da „napor koji su političke strukture učinile ne bi bio uspješan bez predanosti građana i građanki reformama i evropskoj budućnosti Hrvatske u EU“.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније