Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

03. 04. 2024. 14:44 >> 14:46
3
Čitaj mi:

OKRENUTI SRBIJI

Dodik: Naš glavni grad je Beograd, nikakvo Sarajevo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska u svakom pogledu okrenuta ka Srbiji i da joj je glavni grad Beograd.

"Naš glavni grad je Beograd, nikakvo Sarajevo. A drugi glavni grad je Banjaluka. Da se ne bavim ovim poslom nikada ne bih otišao u Sarajevu", rekao je Dodik, obraćajući se novinarima povodom otvaranja Međunarodnog sajma privrede u Banjaluci.

Dodik je ponovo govorio o "mirnom odlasku" Republike Srpske iz BiH, navodeći kako je BiH problem opstanka Srba na tim prostorima.

"Čekaćemo. Koliko god bude trebalo, mi ćemo čekati. Na kraju puta mi ćemo izaći iz Bosne i Hercegovine. Ne želimo da budemo u njoj, ona je problem našeg opstanka ovdje", kazao je on.

Prema njegovim riječima, da nije Bosne i Hercegovine, RS bi bila mnogo bolja i razvijenija i "lider u pridruživanju EU".

Dodao je da EU želi da centralizuje BiH kroz evropski put i da se to neće desiti. Optužio je visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da pokušava da "zagorča život" Republici Srpskoj.

"Nelegalni Šmit, podmukli Šmit. Uporno pokušava da nam zagorča život. Muslimani u Sarajevu uvijek žele da budu dio tog scenarija nametanja stranaca", kazao je Dodik.

Ponovio je da su vlasti RS dale rok od sedam dana da se povuku sve odluke koje je nametnuo Šmit, a de će, ako se to ne desi, predstavnici RS u parlamentu BiH pokrenuti inicijativu za poništenje odluka visokog predstavnika.

Ako takva inicijativa ne bude podržana u parlamentu BiH, nastavio je Dodik, RS će donijeti svoj izborni zakon. On je dalje rekao da RS "nikada nije imala više vidljivih prijatelja, nego što je to danas", ističući da je ponosan što je pod američkim sankcijama.

"Vjerujem da nijesam prolupao, ali ponosan sam što imam sramne američke sankcije i što ne moram sa njima da komuniciram. Gradićemo odnose sa prijateljima. Ponosan sam na prijatelje", naglasio je Dodik.

Naveo je da su mu prijatelji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i ruski predsjednik Vladimir Putin, kao i da ima prijateljsku saradnju sa ljudima iz Slovenije, Hrvatske i Kine.

"Ponosan sam na ljude iz Kine, Slovenije i Hrvatske koji ovdje ulažu", kazao je Dodik.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније