Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

03. 03. 2024. 17:44 >> 17:47

sjeverna makedonija

Pendarovski i Siljanovska prikupili potpise za kandidaturu na predsjedničkim izborima

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i kandidatkinja opozicione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova danas su sakupili potrebnih 10.000 potpisa građana za kadidaturu na predstojećim predsjedničkim izborima.

Kako je saopštio Kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije, "u rekordnom roku, za manje od pet sati, prikupljeno je 10.000 potpisa građana podrške kandidaturi za drugi mandat predsjednika Steve Pendarovskog".

"Prikupljanje potpisa počelo je danas, 3. marta u 08.00 na teritoriji cijele zemlje, a za manje od pet sati prikupljeno je 10.000 potpisa građana koji su potrebni za podršku kandidaturi za predsjednika", precizira se.

Da je kandidatkinja VMRO DPMNE za predsjednika Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova sakupila potrebne potpise saopštio je lider najveće opozicione partije Hristijan Mickoski.

"Iz presjeka koji smo dobili negdje oko 12 sati možemo da zaključimo da je do tada prikupljeno više od 15.000 potpisa podrške budućoj predsjednici, profesorki Gordani Siljanovskoj-Davkovoj", rekao je Mickoski novinarima.

Pendarovski je inicijativu za prikupljanje potpisa građana Državnoj izbornoj komisiji (DIK) podnio u petak, a kandidatkinja VMRO-DPMNE to je učinila juče, kada je na stranačkoj konvenciji i formalno dobila podršku u trci za šefa države.

Kongres vladajućeg Socijdemokratskog saveza Makedonije (SDSM) na kojem bi trebalo da bude ozvaničena podrška građanskoj kandidaturi Pendarovskog, zakazan je za danas u 18.00.

Pendarovski je na predsjedničkim izborima prije pet godina bio zajednički kandidat vladajuće kolicije SDSSM i DUI i u drugom krugu je pobijedio Siljanovsku-Davkovu, kandatkinju najveće opzicione partije VMRO DPMNE.

Prije Pendarovskog i Siljanovske-Davkove još pet kandata na predstojećim predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji prikupilo je potrebni broj potpisa za podnošenje kandidature DIK, koji mogu da se skupljaju do 8. marta u ponoć.

Najmanje 10.000 su sakupili kandidat najveće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI), ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije, Bujar Osmani, gradonačelnik Gostivara Arben Taravar, koji je kandidat albanske opozicione koalicije "Vredi", gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, lider i kandidat partije "Znam – Za našu Makedoniju", gradonačelnik skopske opštine Karpoš lider partije "Grom" Stevčo Jakimovski i Biljana Vankovska koja ima podršku partije "Levica".

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji biće održan u srijedu 24. aprila, a drugi u srijedu 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније