Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J.

02. 02. 2024. 18:02 >> 18:02
Čitaj mi:

Novinarska udruženja i stranke

"Odluka Apelacionog suda je strašan udar na novinare u Srbiji"

Predstavnici novinarskih udruženja i političkih stranaka reagovali su danas gotovo jednogalsno povodom oslobađajuće presude Apelacionog suda u slučaju ubistva novinara, urednika i izdavača Slavka Ćuruvije.

Predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever ocijenila je na društvenoj mreži Iks (X) da je oslobađajuća presuda optuženih za ubistvo Ćuruvije "strašan udar na novinare i medijsku zajednicu u Srbiji, ali i na demokratiju i vladavinu prava".

"Ovo je potpuni slom sistema koji šalje jasnu poruku da zločin, ubistvo novinara, ostaje nekažnjeno", napisala je Sever.

Advokat Rodoljub Šabić je na istoj mreži naveo da je državi trebalo bezmalo četvrt vijeka da bi građanima poručila da za "mučko ubistvo Slavka Ćuruvije niko nije kriv".

"Ma, najvažnije je da institucije rade svoj posao'", dodao je ironično Šabić.

Predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatra da je nakon donošenja te presude "mrak gušći nego ikad".

"Donijeta je presuda da je Ćuruvija ubijen u skladu sa propisima. Mrak je gušći nego ikad", napisao je Lutovac na Iksu.

Predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocijenio je da je tom presudom poslata poruka "svakome ko misli drugačije".

"Država ubija. Prvo su ubili čovjeka, zatim su ubili pravdu, a sada su ubili svaku pomisao da bilo ko može da bude slobodan i zaštićen ukoliko misli drugačije od protagonista miloševićevsko-šešeljevske politike", naveo je Grbović.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je danas da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Četvoricu pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti prije toga je Posebno odjeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" ubijen je 11. aprila 1999. godine u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. godine optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније