Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

РТС, РТВСЛО, ТАНЈУГ

04. 08. 2023. 21:28 >> 22:10

BLOKIRANI PUTEVI, SRUŠEN MOST

Bujice u Sloveniji odnijele tri života, i Hrvatskoj prijete poplave

Sloveniju su pogodile velike bujične poplave. Najmanje troje ljudi je stradalo. Nevrije se kreće istokom zemlje, na zapadu se hidrološka situacija smiruje. Bujice su nosile automobile, a pokrenuta su i klizišta. Slovenačka meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za sjeverni dio zemlje.

Nevrijeme na istoku zemlje, šira evakuacija u Celju

Nevrijeme se kreće istočnom Slovenijom, a počinje šira evakuacija u Celju, gdje je bez struje ostalo skoro 12.000 korisnika, dok se na zapadu zemlje hidrološka situacija smiruje, ali rijeke Poljanska Sora i Gradaščica i dalje plave.

Zbog situacije u zemlji premijer Robert Golob vraća se ranije sa odmora, saopštio je njegov kabinet.

Prema podacima Odeljenja za hidrološku prognozu Agencije za životnu sredinu Republike Slovenije, težište padavina se poslednjih sati pomjerilo na istočnu Sloveniju iz sliva Kolpe na jugu ka Koruškoj i Štajerskoj na sjeveru, prenose mediji.

Na ovom području rijeke i bujični potoci sve brže rastu, posebno Mislinja, Dravinja i Pesnica Savinja u donjem toku ubrzano raste, a poplavna područja na ovom području će se i dalje povećavati.

Sava se u velikoj mjeri plavi u srednjem toku, gdje će se poplavljena područja održavati, dok će u donjem toku plavljenje u narednim satima jačati.

Poplavljena područja duž Mure i Drave nizvodno od brane Markovci su u blagom porastu, a mariborskom područnom centru Uprave za zaštitu i spasavanje od početka noćnih obilnih padavina zabilježeno je 90 intervencija, ali za sada su stvari pod kontrolom i nije zabiljnjžen nijedan ozbiljniji događaj.

Kako je za STA rekla Ivanka Grilanc, šef filijale, Drava se već izliva u nekim područjima, posebno u Malečniku i Rušama.

Jake poplave zahvatile su Gornju Savinjsku dolinu, delove Štajerske i Koruške, situacija u Zasavju nije previše kritična, prenijelo je Delo.

Komandant Civilne odbrane Zapadne Štajerske Janez Melanšek rekao je da je većina puteva u Gornjoj Savinjskoj dolini neprohodna, do opština Solčava i Luče se uopšte ne može doći, Mozirje je pod vodom.

Vlada Crne Gore ponudila je pomoć Sloveniji koja je pogođena velikim elementarnim nepogodama, kazao je premijer Dritan Abazović.

Voda u Komendi odnijela i jedan most

Više od 80 odsto opštine Komenda je pod vodom, izjavio je komandant lokalne vatrogasne jedinice Roman Koncilja.

"Pred nama je noć koja, prema našim informacijama, nimalo ne obećava. Sada pada jaka kiša i očekuju se jače padavine", rekao je Koncilja, prenosi Delo.

Više od 400 kuća je poplavljeno i u njima je najmanje pola metra vode.

Voda u Komendi odnijela je i jedan most.

Ministar odbrane: Vojska je na terenu, aktiviran plan "Vihra"

Ministar odbrane Marjan Šarec rekao je da je situacija ozbiljna, da je vojska na terenu i da je aktiviran akcioni plan "Vihra".

U pojedinim djelovima zemlje je 12 sati palo više od 200 milimetara kiše. Padavine se očekuju tokom cijelog dana, a slovenačka meteorološka služba (ARSO) izdala je crveno upozorenje za sjeverni dio zemlje.

Upozorenje i u Hrvatskoj: Moguće poplave imovine i puteva i prekidi u snabdevanju vodom i strujom

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) izdao je novo upozorenje kojim građane poziva da budu spremni da od nadolazećeg nevremena zaštite sebe i svoju imovinu.

Upozorili su na moguću poplavu imovine i saobraćajne mreže, ali i na prekid u snabdijevanju električnom energijom, prekid mreže komunikacija, kao i snabdijevanje vodom.

"Opasni su uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolovozima", stoji u upozorenju DHMZ-a.

Građani se mole da budu oprezni i prate vremensku prognozu tokom današnjeg i sjutrašnjeg dana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније