Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ A.B. ]

07. 07. 2023. 15:52 >> 16:01

RAZBOJNIŠTVO ZEMUNSKOG KLANA

Slučaj otmice beogradskog studenta mogao bi da zastari

Dvije i po decenije od razbojništva u porodičnom stanu Zorana Stevanića i otmice njegovog sina Novaka (22), sudski postupak protiv četvorice okrivljenih pred Višim sudom u Beogradu počeće 12. jula iz početka.

Zbog odlaska sudije Vesne Božović Milošević u penziju, predmet je posle pet godina postupanja, dat u rad sudiji Zoranu Agatonoviću.

Možda veći kuriozitet od toga da suđenje 25 godina od predmetnog događaja kreće iz početka, jeste činjenica da okrivljeni možda i neće odgovarati za krivično djelo razbojništva (za otmicu je nastupila apsolutna zastarjelost) s obzirom na to da prijeti zastarjelost njihovog krivičnog gonjenja.

Događaj koji je predmet optužnice odigrao se 22. avgusta 1997. godine kada su, prema navodima optužnice, dva bivša policajca i dva pripadnika „zemunskog klana” oteli Novaka Stevanića, studenta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i iz sefa u stanu njegove porodice odnijeli četiri i po kilograma zlata, dijamante, oružje i 100.000 tadašnjih ljemačkih maraka.

Novak Stevanić je sedam mjeseci kasnije izvršio samoubistvo.

Za pet godina koliko je sudija Božović Milošević vodila postupak, izvedeni su brojni dokazi i saslušavani svjedoci.

Ipak, onaj ključni svjedok – Ljubiša Buha Čume koji je u izjavi u policiji tokom pretkrivičnog postupka otkrio mnoge detalje konkretnog slučaja, do sada se nijednom nije odazvao pozivu suda.

Prvi put posle duže od dvije decenije, kada je kao zaštićeni svedok svjedočio u postupcima koji su protiv pripadnika „zemunskog klana” vođeni zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i drugih ubistava, u sudnici Višeg suda, pojavio se Dejan Milenković Bagzi.

Dok je ovaj Surčinac govorio o otmici Novaka Stevanića i podijeli plijena iz sefa koji je procijenjen na današnjih 500.000 eura, otac žrtve je u sudnici naglas rekao da u depou Specijalnog suda ima lopova, aludirajući na činjenicu da je iz njega nestao dio plijena iz njegovog sefa.

"Nije važna vrijednost uzetog nakita i zlatnog sata poklonjenog Bagziju, već život mog deteta. Milenković je u policiji izjavio da je Ljubiša Buha Čume tada od Dušana Spasojevića dobio na poklon dva zlatna lanca od po 400 grama. Čume je te 1997. godine još bio šef Spasojeviću i zato mu je dao poklone. Kada je Bagzi predao zlatan sat i kameru pripadnicima Uprave za borbu organizovanog kriminala, tri inspektora su sastavila izvještaj i to prosledila Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg suda u Beogradu. Tražili smo izvještaj o tome, jer nam je to bilo važno kao dokaz. Međutim, iz suda nam je odgovoreno da su sat i kamera nestali, pa sam ja rekao da su to vjerovatno podijelili policajci i mafija", naveo je ranije Stevanić.

Ugašen požar u vrtiću na Senjaku

Zbog optužbi za razbojništvo na štetu Zorana Stevanića postupak se vodi protiv Milana Radukića, policajca u penziji, pripadnika Žandarmerije Saše Đajića, Nikole Bajića i Gorana Ristića, nekadašnjih pripadnika „zemunskog klana”.

Svjedočeći pred zamjenikom višeg javnog tužioca u Beogradu u pretkrivičnom postupku, „zemunac” Nikola Bajić kazao je da su u otmici mladog Novaka Stevanića koji je izvršio samoubistvo nakon maltretiranja pojedinih članova „zemunskog klana”, učestvovala tri tada aktivna policajca.

Bajić je u iskazu, u koji je „Politika” ranije imala uvid, iznio sve detalje o otmici Novaka, imenovao trojicu pripadnika MUP-a koji su u njoj učestvovali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније