Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 01. 2014. 08:26 >> 08:26
8

NEĆE DOGOVOR

File ne može da pomiri BiH političare

Sastanak BiH političkih lidera s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Sarajevu, nakon 13 sati, završen je jutros bez konkretnog dogovora, prenose mediji u toj zemlji.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija nakon sastanka je zahvalio Fileovom timu na uloženoj energiji i znanju i istakao da se vidjela iskrena volja kod najvećeg broja učesnika da se stvari pomaknu s mrtve tačke, ali da je "postojao problem koji se zove Dragan Čović".

Naglasio je da je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH "očigledno došao s namjerom da nema nikakvog rješenja, jer čim smo neki od kompromisa pokušali da postignemo, ispostavilo se da Čović ima još zahtjeva", kazao je Lagumdžija.

Kako prenosi Klix.ba, Lagumdžija je kazao da je bilo dosta predloga koji su suštinski išli ili ka podjeli Federacije prije svega ili u najmanju ruku ka nečem što je uvod u dalji proces rastakanja Federacije pa samim tim i BiH".

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić zaključio je da su SBB, SDP i SDA imali jedinstven stav, odnosno da nisu mogli prihvatiti neke uslove "da se jedinice za prebrojavanje upisuju u Ustav BiH".

"Umjesto presude Sejdić- Finci, počeli smo rješavati mnogo ozbiljnija i teža pitanja. Siguran sam da direktan način izbora, koji se koristi za podizanje uslova je potpuno potrošen i svi ćemo morati razmišljati da promijenimo način dolaska do rješenja, odnosno da se okrenemo indikretnom načinu izbora", kazao je Radončić.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da "nažalost nema pomaka", ali da je "očekivao više od predstavnika Evropske unije da budu striktniji medijatori".

"Stalno se dizala ta ljestvica od HDZ-a. Ovo je već izašlo iz tračnica implementacije presude Sejdić-Finci. Bili smo spremni izaći u susret opravdanim frustracijama od Hrvata, ali ovo već izlazi iz tih okvira", kazao je Izetbegović, dodajući da se tražio "poseban zakon koji bi bio striktniji od Ustava, da se u Ustav unosu etnička područja..."

"Desetak sati smo se vrtjeli u krugu. Mislim da su predstavnici Evropske unije mogli da budu odlučniji da neke stvari presjecaju kada krenu u krivom smjeru. To sam očekivao od njih, a to nisam dobio", istakao je Izetbegović.

Dragan Čović je kazao "da je bilo puno pokušaja da se nađu kompromisi u vezi sa svim temama, primarno u vezi s izborom članova Predsjedništva".

"Bojim se kako neko vjeruje da može u ime jednog naroda birati članove Predsjedništva. Davno smo kazali kako to nećemo moći. Taj pokušaj da tražimo kompromis jednostavno nije uspio uz različite varijacije", kazao je Čović.

Mladen Bosić iz Srpske demokratske stranke izjavio je da je ubijeđen da se radilo ne samo o pitanju presude "Sejdić-Finci", već i o pokušaju promjene Ustava BiH po drugim osnovama - odnosima među narodima“.

"Divim se upornosti predstavnika Evropske unije koji pokušavaju da ostvare neki napredak. Nažalost, mislim da je ovo veliki poraz i da smo svi zajedno otišli tri koraka unazad", kazao je Bosić.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik takođe je zaključio da nije bilo nikakvog dogovora "jer se nije uspio naći model za Federaciju".

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније