Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

26. 05. 2022. 08:54 >> 08:52
3

POPOV OCIJENIO

Region pun mržnje, postoji gorivo za buduće sukobe

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je da je nacionalistički narativ koji se sada dominantno njeguje u Srbiji "gorivo za buduće sukobe".


Ocijenio je, na tribini "Trideset godina od početka opsade Sarajeva", da je veliki problem što mlađe generacije nijesu upoznate sa događajima iz devedesetih godina 20. vijeka.

"Region je i dalje pun mržnje i mržnja kao da još više kvasa. Kao da se rat juče desio. Nacionalizam i populizam se lako primaju" rekao je Popov na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Ocijenio je da mlađe generacije stasavaju bez znanja o tome šta se dešavalo devedesetih godina 20. vijeka.

"To je gorivo da budući političari, kroz nacionalizam i populizam, obnove tu priču i da ‘oslobađaju’ kao što sada Rusija ‘oslobađa’ Ukrajinu od Ukrajinaca, a kao što smo i mi ‘oslobađali’ Vukovar", rekao  je on.

Prema njegovi riječima, ta priča može da se ponovi, "ako se ne podsjete nove generacije da se zlo desilo".

Novinar Rade Radovanović ocijenio je da je dobar dio građana Srbije "ogrezao u patološkom osjećanju nacionalnog i nacionalističkog".

"To je uveliko prešlo u nacizam, jer je i to što je rađeno sa srpske strane u ratovima dosta ogoljeni srpski nacizam“, ocijenio je Radovanović.

Prema njegovim riječima, u Ukrajini se odvija "divljačka agresija" Rusije.

"Nadam se da će izgubiti i platiti za taj rat, Putin i njegovi saučesnici", rekao je on.

Naveo je da je "tehnologija zločina slična kao i kada je u pitanju bila opsada Sarajeva", te ocijenio da se  "obrasci zločina, samo u drastičnijem obliku, ponavljaju".

"To je imperijalno-nacistički pohod Kremlja a ne znamo gdje će se završiti", kazao je Radovanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније