Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

18. 11. 2021. 09:03 >> 09:04
6

DAN SJEĆANJA

Vukovar obilježava 30. godišnjicu stradanja

U Vukovaru se danas obilježava 30. godišnjica vukovarske tragedije, na dan kada su poslije tromjesečne opsade u razrušen grad ušli pripadnici Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija.


Od prošle godine, taj dan se obilježeva kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i neradni je dan.

Centralni događaj je tradicionalna Kolona sjećanja vukovarskim ulicama do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje državne i druge delegacije polažu vijence.

Ministar branitelja Tomo Medved iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) pozvao je građane da zbog epidemioloških razloga ostanu kod kuće i da paljenjem svijeća odaju počast stradalima, a one koji odluče da dođu, da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Uprkos apelu vlasti, nekadašnji HDZ-ovac, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava iz krajnje desnog Domovinskog pokreta pozvao je građane Hrvatske da dođu 18. novembra u Vukovar i pridruže se Koloni sjećanja.

Vukovar je od 25. avgusta do 18. novembra 1991. godine bio pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija.

Prema podacima vukovarske bolnice, tokom tromjesečne opsade poginule su 1.624 osobe, a ranjeno je više od 2.500. Oko 5.000 ljudi odvedeno je u logore u Srbiji, a iz grada je protjerano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Još se oko 300 osoba vodi kao nestalo.

Na Vukovar je tokom opsade dnevno padalo oko 7.000 granata, usljed čega je gotovo 90 odsto objekata u gradu uništeno.

Dan sjećanja se obilježava i u Škabrnji kod Zadra, gdje su pripadnici JNA pod komandom Ratka Mladića i srpskih paravojnih formacija 18. novembra 1991. ubili 43 mještanina i 15 pripadnika oružanih snaga.

Ubistva su nastavljena i narednih dana.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније