Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 11. 2013. 20:43 >> 20:43
2

POKAJAO SE

Jašarević: Napad na ambasadu bio je glup čin

Mevlid Jašarević, koji je 2011. pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, rekao je danas pred Apelacionim vijećem Suda BiH da se kaje zbog "tog užasnog, tužnog i glupog čina".

Pred Apelacionim većem Suda BiH završeno je suđenje Mevlidu Jašareviću gdje su iznesene završne riječi odbrane.



"U jednom trenutku shvatio sam da je moje dijete kući samo, a da oni koji su mi govorili o džihadu sjede kući i uživaju u svom imetku i djeci. Tada sam shvatio šta sam napravio i izvinjavam se svim građanima Sarajeva, svim zaposlenima u Ambasadi, a posebno ranjenom policajcu Mirsadu Veliću i njegovoj porodici. Kajem se i volio bih da mogu da vratim vrijeme", rekao je Jašarević.

Sud je uvažio Jašarevićevu žalbu na presudu kojom je 6. decembra 2012. osuđen na 18 godina zatvora zbog krivičnog djela terorizma.

Branilac optuženog Senad Dupovac uložio je žalbu na presudu, tražeći od Vijeća da se Jašareviću odredi kazna za krivično djelo ugrožavanje osoba pod međunarodnom zaštitom i za ugrožavanje opšte sigurnosti, a nikako za terorizam.

"Činjenica je da moj branjenik nije nijednog trenutka uperio pušku prema civilima i nije došao pred ambasadu da ugrozi bilo čiji život osim svog. S obzirom da je i valjanost dokaza pod znakom pitanja molim Sud da uvaži riječi i dokaze odbrane", rekao je Dupovac.

Apelaciono vijeće Suda BiH će drugostepenu presudu Jašareviću saopštiti iduće srijede, 20. novembra.

Obraćajući se Sudskom vijeću, Jašarević je rekao da je pucao na Ambasadu jer je vjerovao da će to biti "protest za koji će se čuti u svijetu, a kojim će se ukazati na patnje muslimana u svijetu".

"Bolje bi bilo da sam mislio na svoju ženu i dijete, a ne na Avganistan za koji ne znam ni gdje je na karti", rekao je Jašarević.

Jašarević je dodao da se nije mogao uklopiti u život u Novom Pazaru, nakon čega je kao vrlo mlad otišao u Gornju Maoču gdje je, kako je rekao, svakodnevno gledao snimke ubijene muslimanske djece i silovanih muslimanskih žena, što je uticalo na njegovu odluku.

"Molim Sud da mi izrekne presudu u skladu sa mojom mladošću, jer sam bio zbunjeni mladić koji nije pripadao nikakvoj organizaciji, te da niko nije izgubio život na taj tužni dan", rekao je Jašarević.

Podsjetimo, Jašarević je 28. oktobar 2011., naoružao automatskom puškom, municijom i s dve ručne bombe, gotovo čitav sat pucao na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu i ranio jednog policajca. Policija ga je uhvatila pošto ga je ranila u nogu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније