Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 11. 2013. 14:31 >> 14:32
2

TAMNA STRANA RATA

20 godina od rušenja mostarskog mosta

Na današnji dan prije 20. godina započela je operacija rušenja Starog mosta u Mostaru, čuvenog luka nad Neretvom, koji je dan kasnije, 9. novembra 1993. godine u 10 sati i 16 minuta, srušen u hladnu rijeku, a nakon što je u više navrata pogođen tenkovskim projektilima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

 

Most je, prema riječima svjedoka, projektilima gađan tokom cijelog dana 8. novembra, da bi dan kasnije bio i potpuno urušen. Granatiranje i rušenje mosta brzo je obišlo cijeli svijet.


Institut za istraživanje genocida iz Kanade saopštio je povodom dvije decenije od rušenja Starog most da je "pucanj u Stari most pucanj u srce cijelog demokratskog, savremenog čovječanstva", prenijela je Anadolija.

"To je pucanj u ideju Bosne i bosanski duh, pucanj u čovjeka i civilizaciju koji su se pobjedom nad fašizmom, poslije Holokausta zavjetovali nikada više. Rušenje Starog mosta – simbol urbicida u srpsko-hrvatskoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima. Nakon objavljivanja 36 Tuđmanovih stenograma, da se zaključiti da je rušenje Starog mosta bilo dio smišljene kampanje i udruženog zločinačkog poduhvata agresije Republike Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu, koja se ogledala između ostalog i u urbicidu. Rušenjem Starog mosta hrvatski esktremisti su cijelom hrvatskom narodu sazidali veliki stub srama i osude, koji će dok budu živi nositi. Rušenje Starog mosta je vrhunac fašizma i zločina", saopšteno je iz Instituta.

Kako su dodali, onaj ko može srušiti takvu arhitektonsku ljepotu i svjetski ukras pred čijom ljepotom i monumentalnošću čovjek postaje dobar i miroljubiv, taj "rušitelj ne može pripadati čovjeku i civilizaciji".

Prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović izjavio je nakon rušenja Starog mosta '"a je na trenutak zamrzio ljudski rod". Sam tenkovski napad izvela su trojica tenkista od kojih je jedan kasnije poginuo.

Prije nekoliko godina je na kameni ostatak srušenog Starog mosta, koji je izvučen iz Neretve, postavljena ploča na kojoj su napisano ko su krivci za rušenje čuvenog bijelog luka nad Neretvom.

"Dana 9. 11. 1993. godine ekstremisti HVO-a i HV-a srušili su 427. godina star most. Čitav svijet je osudio ovaj anticivilizacijski čin".

Inače, Stari most je izgrađen između 1557. i 1566. godine, nakon što su građani Mostara zamolili Sultana Sulejmana Kanunija ili Veličanstvenog da dobiju novi most.

Izvodač gradnje mosta je bio Mostarac Mehmed-beg Karađoz, iza kojeg je ostala centralna mostarska Karađoz-begova džamija i brojne drugi vakufi.

Stari most je obnovljen i svečano otvoren u julu 2004. godine.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније