Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 11. 2013. 18:28 >> 18:30
2

LOKALNI IZBORI

OEBS osudio napad na srpskog kandidata

Dvije nepoznate osobe napale su u Kosovskoj Mitrovici Krstimira Pantića, kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima.

Dva maskirana muškarca napala su me u petak naveče oko 22 sata ispred zgrade u kojoj živim i udarila me u bradu, rekao je za France Presse Pantić, kandidat Građanske inicijative srpske za gradonačelnika sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, u kojemu su Srbi u većini. 

 

 

Prema Pantićevim riječima, nakon što su ga više puta udarili, napadači su pobjegli. Pružena mu je ljekarska pomoć, ali nije hospitalizovan. Pantić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da su inspiratori tog napada stranke koje dva mjeseca zagovaraju bojkot lokalnih izbora na Kosovu i da je cilj napada bio njegova likvidacija.  

Povodom napada na kandidata za gradonačelnika Građanske inicijative "Srpska", predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je napad na Krstimira Pantića napad na državu Srbiju.  

Odaziv Srba koji su nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. odbijali vlast Prištine, odlučiće o pobjedniku na nedjeljnim izborima raspisanima na temelju dogovora iz Brisela o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. 

Beograd je u predizbornoj trci pozivao 40.000 Srba koji žive na sjeveru Kosova, uz granicu sa Srbijom, gdje su većina i gdje Priština nema gotovo nikakvu vlast, da izađu na birališta, a srpske nacionalne stranke pozivale su na bojkot izbora. 

Delegacija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) na Kosovu koja će nadzirati regularnost izbora na sjeveru zemlje, odmah je osudilo napad na Pantića. Vjerujem da će vlasti zadužene za bezbjednost na Kosovu učiniti sve kako bi izbori protekli bezbjedno, ističe se u saopštenju vođe OEBS-ove delegacije Žan-Klod Šlumbergera

Prema sporazumu o normalizaciji, potpisanom u aprilu u Briselu, predviđeno je da se opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova integrišu u kosovski pravni sistem kao i da Srbi učestvuju na lokalnim izborima. Riječ je o prvim izborima koji će se održati na cijeloj teritoriji Kosova od proglašenja kosovske nezavisnosti. Smatra se da će biti svojevrstan test za obje strane, koji će pokazati njihovu spremnost na normalizaciju odnosa i voditi procesu njihovog daljnjeg priključivanja Evropskoj uniji. 

Još oko 80.000 Srba živi u enklavama diljem Kosova, okruženima etničkim Albancima, i mnogi su učestvovali na prethodnim izborima. Beograd je u septembru raspustio opštinska vijeća ustanovljena prema srbijanskoj izbornoj proceduri nakon proglašenja kosovske nezavisnosti koja su odbila učestvovati na ovim lokalnim izborima.Najveći otpor izlasku Srba na izbore vidljiv je u Kosovskoj Mitrovici.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније