Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

15. 06. 2020. 21:44 >> 21:47
6

TAČI PORUČIO LAJČAKU

"Dobrodošao samo ako smatra da je Kosovo nezavisno"

Kosovski predsjednik Hašim Tači rekao je da ne zna ništa o rasporedu sastanaka specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka koji stiže na Kosovo, prenosi Koha.

Tači je ranije dovodio u pitanje Lajčakovu ulogu, a nakon današnjeg sastanka sa premijerom Avdulahom Hotijem rekao je da će Lajčak biti dobrodošao samo ako prihvati stvarnost na Kosovu.

"Nijesam obaviješten o sadržaju i dnevnom redu posjete Miroslava Lajčaka Kosovu. On mora da shvati da je Kosovo nezavisno i suvereno. Ako dolazi sa tim pristupom, dobrodošao je. Svaki drugi pristup je njegov neuspjeh na Kosovu i u Evropskoj uniji", rekao je Tači.

Na pitanje ko će voditi dijalog sa Beogradom, on ili premijer, Tači je odgovorio da je to razjašnjeno u Ustavu Kosova.

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je nakon sastanka sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem da nema dileme da će on voditi dijalog sa Beogradom, ali i da je pozvao Tačija na saradnju i koordinaciju, prenosi Koha.

"Ova pitanja se ne postavljaju, Ustav je jasan. Ustavna presuda je takođe jasna. Imamo odvojene uloge, ali je važno da budu zajedno koordinirane", rekao je Hoti.

On je rekao da je u razgovoru sa Tačijem pozvao na koordinaciju i saradnju.

"Danas sam predsjedniku predstavio okvir za dijalog i tražio da bude u potpunosti koordiniran, jer to nije samo proces ove vlade, već pripada svim političkim strankama i građanima Kosova. Rekao sam da moramo stvoriti široki konsenzus sa svim političkim snagama o tom važnom procesu. Nakon 30 godina, nalazimo se na mjestu gdje moramo da konsolidujemo Kosovo", dodao je Hoti.

Inače, ovo je prvi put da se Hoti sastaje sa predsjednikom Kosova, od kada je izbran za premijera.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније