Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 10. 2013. 16:22 >> 16:22

SABOR HRVATSKE

Burna rasprava o Lex Perković

U hrvatskom Saboru danas je otvorena burna rasprava o Predlogu izmijenjenog zakona o evropskom nalogu za hapšenje, poznatijem kao Leks Perković, zbog kojeg je zvanični Zagreb zamalo izbjegao sankcije EK jer ne poštuje evropske propise.

Opozicija je zatražila od ministra pravosuđa Orsata Miljenića da objasni žasto je uopšte mijenjan tekst zakona koji je on potpisao i zašto vlada ne želi da vrati tekst zakona kakav je on bio prije izmjene do koje je došlo neposredno uoči priključenja Hrvatske EU.

Poslanik najuticajnije opozicione partije, Hrvatske demokratske zajednice, Željko Reiner je rekao da se ta stranka ne može oduprijeti utisku da Vlada Hrvatske ponovo pokušava za izigra obavezu izručenja određenih osoba.

Izmjene zakona predložili su vlada, grupa poslanika i nezavisna poslanica Jadranka Kosor.

Prema vladinom predlogu, od 1. januara 2014. godine van snage bi bila stavljena odredba kojom je primjena evropske potjernice ograničena na krivična djela počinjena do 7. avgusta 2002.

Grupa poslanika HDZ-a, HDŠB-a i Hrvatskih laburista traži da se "Leks Perković" potpuno stavi van snage, a bivša premijerka i nezavisna poslanica Jadranka Kosor da se izbriše odredba sa vremenskim ograničenjem.

Vladin predlog kratko je predstavio ministar Miljenić koji je ponovio da je Hrvatska dovedena u nepovoljnu situaciju zato što druge zemlje imaju ograničenje i da se pokušalo sa saniranjem te situacije ali, kako je rekao, nije išlo, pa se moralo pristupiti ponovnoj izmjeni zakona, ali sa skraćenim rokom stupanja na snagu za šest mjeseci, odnosno 1. januara 2014. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније