Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

01. 02. 2020. 23:15 >> 23:12
2

OD DANAS

Rijeka nosi titulu Evropske prijestonice kulture

Cjelodnevnim programom u Rijeci je danas otvorena godina u kojoj taj grad nosi titulu Evropske prijestonice kulture.

Svečanost otvaranja, kojoj su prisustvali visoki gosti iz Evrope i Hrvatske, održana je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, a potom je od 19 sati i 30 minuta počeo je centralni program "Opera industriale".

Na velikoj pozornici smještenoj u riječkoj luci, nastupa više od 100 izvođača, a program, kako je najavljeno, donosi "zvuk, muziku i buku", efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, kao i snažnim simbolima Rijeke i Evrope.

Organizatori su istakli da pred očima Evrope Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje, a ujedno podsjeća na osnovne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Evropa, prenijela je Hrvatska radiotelevizija.

U Rijeci je veselo od jutra, a tokom dana je na 30 lokacija organizovano 70 događanja u kojima je učestvovalo oko 500 izvođača. Tako su održani brojni performansi, koncerti i DJ nastupi.

Poslije centralnog programa, u šatoru postavljenom na Titovom trgu, klubovima u gradu i riječkim trgovima nastavlja se cjelonoćna zabava.

Ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek u Rijeci je otvorila i konferenciju Savjet ministara kultura jugoistočne Evrope - jačanje kulture za održivi razvoj.

Rijeka kao Evropska prijestonica kulture 2020. poklapa se s predsjedavanjem Hrvatske EU u prvoj polovini ove godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније