Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina, Objavila: R.P. ]

04. 01. 2020. 22:19 >> 22:19
6

PREDSJEDNIČKI IZBORI

U Hrvatskoj sjutra drugi izborni krug

Drugi izborni krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj biće održan sjutra, a birači će odlučiti da li će u narednih pet godina na čelu države imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar Kitarović (HDZ) ili Zorana Milanovića (SDP).

Pravo na biranje ima 3,86 miliona birača u Hrvatskoj i inostarnstvu, što je 5,4 hiljade više u odnosu na prvi izborni krug.

Državna izborna Komisija pozvala ih je da iskoriste svoje pravo i izađu na glasanje, prenosi agencija Hina.

Potpredsjednica Komisije Vesna Fabijančić Križanić, pozvala je birače da sjutra izađu na glasanje i iskoriste svoje pravo na način kako to smatraju da treba da bude.

Ona je naglasila je da će sjutrašnji izbori biti sprovedeni kao i svi dosadašnji, pošteno i po najvišim standardima.

"Sigurna sam da će i drugi izborni krug biti sproveden profesionalno i na transparentan način kao što je sproveden i prvi", rekla je potpredsjednica DIP-a.

Za drugi izborni krug je sve spremno, odštampani su i distribuirani glasački listići i ostali izborni materijal, a glasanje počinje u sedam, a završava se u 19 sati.

Kao i u prvom krugu, birači će moći glasati na ukupno 6.533 biračkih mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, inostranstvu, odnosno u 47 država, 124, od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

Istočna Australija prva će otvoriti birališta za izbore, već u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu, posljednji će to učiniti Los Anđelos u nedjelju u 16 sati.

Drugi krug, sedmih predsjedničkih izbora pratiće 24.333 posmatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu.

Prve rezultate drugog izbornog kruga, DIK će objaviti u 20 sati, a ažuriraće ih će ih svakih pet minuta, umjesto svakih deset, kako je to bilo u prvom krugu.

Hrvatski predsjednik ili predsjednica izabraće se u drugom krugu, jer u prvom, 22. decembra niko od 11 kandidata nije dobio većinu glasova svih birača koji su glasali.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније