Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

05. 01. 2020. 19:25   >>  22:21 14

REZULTATI IZBORA

Milanović novi predsjednik Hrvatske

Novi predsjednik Hrvatske je bivši premijer Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), pokazuju rezultati Državne izborne komisije (DIP) na osnovu obrađenih gotovo svih biračkih mesta.

On je u drugom krugu izbora pobijedio aktuelnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Predsjednik SDP Davor Bernardić proglasio je večeras izbornu pobjedu.

Prema rezultatima DIP, na osnovu 99,54 odsto obrađenih biračkih mjesta, Milanović je osvojio 52,69 odsto glasova ili njih oko 1.030.000, a Grabar-Kitarović 47,31 odsto ili oko 926.000.

Kandidat SDP-a pobijedio je kandidatkinju HDZ-a u najvećim hrvatskim gradovima – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Na izbore je izašlo 54,97 odsto birača od ukupno 3,9 miliona građana s pravom glasa.

U Crnoj Gori, Grabar-Kitarović osvojila je 106 glasova, a Milanović 103.

Inauguracija Milanovića za predsjednika Republike Hrvatske održaće se u februaru ove godine.

U drugom krugu izbora za hrvatskog predsjednika do 16.30 izašlo je više od 1,5 miliona birača, odnosno 43,52 odsto što je više nego u prvom krugu, ali manje u odnosu na drugi krug predsjedničkih izbora prije pet godina.

Ovi izbori ocijenjeni su kao najneizvjesniji dosad, s obzirom na malu razliku između kandidata desnog i lijevog centra.

Milanović zahvalio biračima, u HDZ tišina

Milanović se oglasio putem Fejsbuka, odmah po objavi rezultata izlaznih anketa, i zahvalio svima koji su mu dali podršku tokom kampanje u posljednjih šest mjeseci.

"Hvala vam! Hvala svim volonterima, svima vama koji ste mi bili podrška u ovih šest mjeseci. Ljudi, hvala vam", napisao je bivši premijer po objavi izlaznih anketa po kojima je u drugom krugu predsjedničkih izbora dobio 53,25 odsto glasova.

U njegovom izbornom štabu okupljeni su s oduševljenjem su dočekali rezultate izlaznih anketa, uz poruku da će se sa slavljem pričekati do objave zvaničnih rezultata.

U izbornom štabu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i njihove kandidatkinje za predsjednicu, aktuelne šefice države Kolinde Grabar-Kitarović zavladala je tišina po objavi izlaznih anketa po kojima je ona dobila 46,75 odsto glasova.

Šef njene kampanje Ivan Anušić rekao je novinarima da treba sačekati zvanične rezultate, ali da će "6,5 odsto razlike biti teško stići, ako se uopšte uspije stići".

Kada je riječ o glasovima dijaspore, koji nijesu obuhvaćeni izlaznom anketom, Anušić je rekao je da će se to tek vidjeti.

"Ne treba biti pesimista. Stvari idu kako idu, ako ova razlika zaživi i na kraju, to je ozbiljna razlika i tu ne treba previše analizirati", rekao je Anušić, a prenio je Jutarnji list na portalu.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније