Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

13. 10. 2019. 18:31   >>  18:33 11

NAKON OTVARANJA KOVERTI

Devet službenica izborne komisije Kosova u bolnici

Devet pacijentkinja, članica Centralne izborne komisije Kosova koje su učestvovale u otvaranju kutija sa glasačkim kovertama iz centralne Srbije, prijavljeno je na Infektivnoj klicni u Prištini. Dežurni ljekari su svima pružili pomoć, saopšteno je iz Univerzitsko kliničko bolničkog centra Kosova.

Na Infektivnoj klinici oko 12 sati prijavljeno je devet pacijentkinja, od kojih su dvije bile trudne, sa simptomima svraba ruku niskog intenziteta i tvrde da su odmah nakon otvaranja koverti unutar glasačke kutije osjetili neprijatan miris.

"Dvije pacijentkinje su i povraćale. Svi su imali osjećaj nelagodnosti i straha. U svim slučajevima nije bilo infektivnog sindroma i opšte stanje im je stabilno. Pacijenti tvrde da su odmah poslije otvaranja koverti unutar glasačke kutije osjetili neprijatan miris", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je dežurna ekipa Infektivne klinike pružila ljekarsku pomoć pacijetkinjama. Portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi rekao je da su tužilac i policija izašli na mjesto događaja i vrše istragu, kao i da se čeka njihov izvještaj. Prištinski mediji su prethodno javili da se 26 zvaničnika CIK-a žalilo na zdravstvene probleme kao što su svrab i crvenilo oko očiju nakon otvaranja koverti pristiglih u petak iz Srbije.

Prištinska agencija Kosovapress prenijela je izjavu posmatrača brojanja iz NVO Gremin, Špetima Šujakua koji je bio pored zvaničnika CIK-a kada je počelo otvaranje koverti.

"Kada su ove koverte bile otvorene imale su vrlo težak miris. Neki zvaničnici CIK-a koji su otvarali koverte i imali fizički kontakt sa njima počeli su da reaguju, neki su imali crvenilo ruku, svrab i neke znakove oko očiju. Tada je glavni zvaničnik Besnik Bužala doneo odluku da obustavi proces na neodredjeno vreme, dok se sadržaj paketa ne proveri", rekao je on.

Svi zvaničnici CIK-a su prebačeni prvo u Centar porodične medicine u Prištini, a poslije toga neki su prebačeni na Infektivnu kliniku i Urgentni centar KBC Kosova.

Prištinska televizija KTV prenosi da policijske snage ne dozvoljavaju nikome da priđe Infektivnoj klinici.

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je za KTV da policija posjeduje informacije o trovanju, ali je za detalje u ovoj fazi preporučila medijima da se jave CIK-u i zdravstvenim ustanovama.

Kako prenosi portal Kosovo Onlajn iz prostorije su udaljeni predstavnici Srpske liste koji se nijesu žalili na bilo kakve tegobe i pozvan je specijalni tim policije da ispita slučaj. Ulaz u prostorije gdje su se glasovi brojali nije dozvoljen, proces je prekinut i nije poznato kada će se nastaviti.

Mediji u Prištini ranije su javili da se radi o više od 3.400 glasova koji su pristigli iz Srbije.

Stevan Veselinović ispred Srpske liste koji je bio prisutan tokom brojanja tih glasova, rekao je za Kosovo onlajn da su se jednog trenutka "kao po komandi" radnici u nadležnom sekretarijatu koji su te koverte i brojali, požalili na njihov miris navodeći da izazivaju alregiju i svrab.

"Šef tog tima Besnik Bužala je prekinuo brojanje i krenuo da obavještava policiju i neke druge organe da je moguće da su koverte zatrovane", naveo je Veselinović.

Veselinović je naveo da je i on bio u prostoriji i držao koverte u rukama, ali da nije osjetio ni miris, ni svrab, niti dobio alergiju.

Potom je, kako je rekao, stigla policija, izbacila ga, iako je član CIK, kao i posmatrače Srpske liste, ne samo iz prostorija gdje su koverte, već i iz zgrade.

Dodao je da im je kasnije rečeno da su i ostale udaljili iz tih prostorija.

Veselinović je istakao da je u međuvremenu pristiglo nekoliko medicinskih vozila tako da je, kako je ocijenio, "moguće i da su unijeli unutra šta god su htjeli, s obzirom da nije bilo nikakve kontrole o tome šta se tamo dešava".

Veselinović smatra da je cilj da se glasovi iz Srbije kompromituju, da je moguće da se zamijene, i da se onima koji nijrsu ni dobili povjerenje građana daju nezasluženo ti glasovi, te tako pokuša da se popravi njihov "mizeran skor na izborima" i da se "na silu uguraju u parlament klasičnom pljačkom i farsom".

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније