Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

08. 07. 2019. 13:08 >> 13:08
2

POČELA KAMPANJA

Dalija Orešković u trci za predsjednicu Hrvatske

Predsjednica START-a i bivša čelnica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, najavila je kandidaturu za predsjednicu Hrvatske. Zvanične kandidature do sada su podnijeli nekadašnji premijer i lider HDZ, Zoran Milanović, estradni muzičar Milan Škoro, Katarina Peović, Mislav Kolakušić i Ivan Pernar.

Orešković je poručila da se na to odlučila, jer joj se, kako je kazala, čini da su institucije koje bi trebalo da učestvuju u borbi protiv korupcije ili potopljene ili pred eutanazijom.

"Odluku sam donijela u jeku korupcijskih afera u izvršnoj vlasti. Činjenica je da na društvenu nepravdu koju korupcija stvara i koja je ušla u sve pore države i društva, nijedan od dosad istaknutih kandidata ne nudi prihvatljiva rješenja i prihvatljiv odgovor," rekla je Orešković za Novu TV.

Zvanično, kandidaturu još nije objavila aktuelna predsjednika Kolina Grabar Kitarović, koja je najavila da će to učiniti nakon obilježavanja godišnjice od vojno-policijske akcije Oluja, 5. avgusta u Kninu.

Milanović je kandidat najuticajnije opozicione SDP. U svojim prvim nastupima bio je suzdržan, pa se prave poruke od njega očekuju tek na jesen. Zoran Milanović ima golemo političko iskustvo - slažu se analitičari. Ali, s obzirom na prve poruke - nijesu saglasni u tome je li iz njega nešto i naučio.

Za analitičarku Smiljanu Lenert Novosel, Škoro nastupa s pozicije izazivača i svjestan je da mora privuću pažnju na sebe i ponuditi sadržajno nešto novo. Analitičar Ivica Relković, kaže da Škoro traži povratak starom sistemu, bliže Tuđmanovom modelu.

"Pitanje ustavnih ovlašćenja će sad biti tema svih tema i o njoj će morati da govori i aktuelna predsjednica. Imamo izbore za izborima i da nema ubrzanih objava kandidatura pitanje kandidature Kolinde Grabar-Kitarović ne bi bilo na dnevnom redu. Nova dinamika, međutim, pokazuje da ako se kasno kandiduješ, a neko ulazi u tvoj birački prostor - nećeš moći da vraćas svoje biračko tijelo. Pitanje je gdje će završiti glasovi Kolinde Grabar-Kitarović", rekao je Relković.

Prema njegovim riječima, tri kandidata variraju za ulazak u drugi krug, a u finalu dobija Škoro.

Šokantno bi bilo da aktualna predsjednica odustane od kandidature, a svojim paničnim reakcijama, ljevica je samo pomogla Škori, smatra Relković.

Škorine poruke jasne su i nedvosmislene - smatra analitičar Večernjeg lista Davor Ivanković. Dodaje da je zahtjev za veća predsjednička ovlašćenja pomno odabran i pogođen: "Smatra da je on dio naroda, naroda koji je ljut na sve nepodopštine koje su se u zadnjih 20-tak godina događale u hrvatskom političkom sistemu.

"Već prve reakcije ustavnih stručnjaka govore o tome da je posrijedi i nepoznavanje ustava i funkcije za koju želi da se kandiduje", smatra Ivanka Toma iz "Jutarnjeg lista".

Politikolog i politički analitičar Pero Maldini, smatra da se Škoro pokazao kao izraziti populist, a pokazao je i autoritarnost s obzirom na zahtjeve koje bi želio da ima kao predsjednik.

Glavni izazivači već su u ringu - ali predsjednica će odluku o borbi za drugi mandat objaviti tek nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Odugovlačenje s odlukom, smatraju analitičari, nije najbolja taktika.

Na Pantovčak žele i Katarina Peović, Mislav Kolakušić i Ivan Pernar, a pojaviće se još neka nova imena.

S obzirom na početak kampanje - jedno je sigurno - čeka nas žestoka borba i mnogo populizma, konstatuje HTV u svojoj analizi predsedničkih kandidata.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније