Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

08. 07. 2019. 06:46 >> 06:49
5

BIVŠI ŠEF CIA ZA BALKAN

Beograd i Priština da "zgrabe" opciju razgraničenja

Bivši šef CIA za Balkan Stiven Majer rekao je da bi Beograd i Priština trebalo da "zgrabe" opciju razgraničenja dok je u ponudi.

"Iskoristite to da idete naprijed. Mislim da bi bilo veoma inteligentno, na primjer Srbima, da na kraju, poslije dvije tri godine pregovora, kažu - mi dobijamo sve sjeverno od Ibra, vi dobijate sve južno. Imamo posebne aranžmane za zajednice i istorijske spomenike i sveta mjesta na Kosovu", rekao je Majer u intervjuu za Telegraf.

On je dodao i da Preševska dolina treba da bude razmotrena i Republika Srpska, rekao je Majer. On kaže da je bilo ljudi u Klintonovoj administraciji koji su govorili u korist razgraničenja.

Donalda Tramp je rekao da je za razgraničenje ako može da se postigne mirno, Džon Bolton je rekao istu stvar, navodi Majer ali i ukazuje da je problem što Stejt department nije postigao dogovor, Stejt department nije promijenio politiku 25 godina.

Oni rade po formuli "to je - što je", a ta formula ne radi, ističe Mejer.

On je istakao da Ramuš Haradinaj ima zahtjeve koji su nerazumni, od zabrane puštanja srpskih diplomata i zvaničnika Srbije na Kosovo do taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

"Mora da shvati da to blokira sporazum putem pregovora. Trebalo bi da budu veoma ozbiljni u međusobnim razgovorima", kaže Mejer.

Bivši šef CIA za Balkan kaže da je njegova pozicija po pitanju "velike Albanije" uvijek bila ista.

"Zašto Srbiju brine velika Albanija? Kako to može da šteti Srbiji? Srbija je mnogo jača, mnogo moćnija, mnogo važnija, ima bolju ekonomiju. To ne šteti Srbiji uopšte. To čak može da bude i prednost, ako Srbija kaže: 'OK. Mi podržavamo veliku Albaniju, ali i vi morate podržati veliku Srbiju'. Umjesto što govorite da se plašite velike Albanije. Pa šta? Kakve to veze ima? To nema nikakve veze sa Srbijom. To čak može da pomogne Srbiji", smatra Majer.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније