Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 08. 2013. 10:40 >> 10:40

POLITIKA

Ljajić: Jovanka krila da boluje

Za deceniju i više, od kada radi na najvišim državnim funkcijama, potpredsjednika vlade Srbije Rasima Ljajića ljudi najviše pitaju za Jovanku Broz. Ne samo u posljednjih nekoliko dana, od kada je smještena u bolnicu, već je to počelo kad sam prvi put bio kod nje 2005. godine, otkriva u razgovoru za "Politiku” Rasim Ljajić.

O zdravstvenom stanju najpoznatije pacijentkinje Urgentnog centra na želi da daje informacije, jer, kako kaže, na to nema prava. "Ne mogu da dajem takve informacije, jer se žena bori za život. Nismo komunicirali, bila je priključena na kiseonik. Ljekari su željeli da je probude, ali ja nisam dao. Bila je u polusvjesnom stanju, budila se na dodir, ali ja nisam htio da je bude".

Znači, nije ustajala iz kreveta?

Ne mogu ništa da govorim.

Da li imate informacije kako je sve to počelo sa njenom bolešću?

Bio sam iznenađen kada sam to čuo. Kada sam bio poslednji put u posjeti, i kada sam razgovarao sa njom telefonom, nikakav utisak nije odavala da je bolesna, niti se žalila na bilo kakvu bolest.

Jedino što je bilo simptomatično, kada sam je poslednji put zvao telefonom prije nešto više od mjesec i htio da se najavim da dođem, rekla je da sređuje kuću i da će me pozvati čim to završi.

To se nikada ranije nije dešavalo. Sada mi je jasno da je ona krila da boluje i nije htjela da ima kontakt sa bilo kim. Nije me pozvala ni poslije toga. Očito je krila bolest.

Koliko često ste sa njom bili u kontaktu, odlazili ili zvali telefonom?

Teško je precizno reći, ali odlazio sam s vremena na vrijeme, ili zvao telefonom. Uvijek pitam da li nešto treba.

Sećamo se vaših posjeta Jovanki Broz prije nekoliko godina, kada joj je prokišnjavala kuća. Kako je to sve uopšte počelo?

Bila je zima, glumac i scenarista Žarko Jokanović me je pozvao i rekao da ona živi u jako teškim uslovima, da nikome više ne vjeruje i da bi jedino sa mnom htjela da razgovara. Pitao je da li bih ja mogao da odem, a bio sam tada ministar za ljudska i manjinska prava Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Otišao sam i zatekao sam frapantnu situaciju u toj ogromnoj kući koja prokišnjava. Sjećam se da je napolju bilo minus 11, a u kući nije bilo grijanja.

Obukla je na sebe bukvalno sve toplo što je imala. U tom ogromnom prostoru, bez ikakvog grijanja, bilo je nepodnošljivo. Meni je nos pocrvenio za tih sat vremena koje sam kod nje proveo.

A ona je sve vrijeme tako živjela?

Bukvalno. Odmah sam pozvao Službu za zajedničke poslove i obavijestio Savjet ministara.

Služba se angažovala da to grijanje uradimo i to je brzo učinjeno, a zatim je započela rekonstrukcija krova. Tako je kuća koliko-toliko dovedena u neko pristojno stanje.

Ali, ovih dana vidjeli smo nove fotografije koje svjedoče da je kuća opet u lošem stanju...

Kuća jeste u lošem stanju. Dovodio sam arhitekte, davali su procene. Pomagao je i grad Beograd, u renoviranju je učestvovao i Dragan Đilas.

Svi stručnjaci su rekli da je tu neophodna radikalna rekonstrukcija. Za to je bilo potrebno da ona izađe na neko vrijeme iz te kuće. To bi sve potrajalo, a zahtjevalo bi i više sredstava.

Ali, Jovanka nije htjela da izađe iz kuće dok traje rekonstrukcija?

Mislim da bi se teško odlučila na to. Plašila se da izađe iz kuće, poučena iskustvom kada su je prošli put protjerali iz Užičke i smjestili u tu vilu.

Plašila se da opet postoji neki scenario i da više neće moći da se vrati u tu kuću.

Kao potpredsednik vlade, da li ćete se zauzeti da se Jovanki Broz trajno pomogne?

Da vam kažem, ja se tu ne zalažem kao potpredsjednik, već kao čovjek. Dosta sam toga i uradio i nisam želio da od toga pravim predstavu.

Ona je žena kojoj je potrebna pomoć. Čak i da sam portir, a ne potpredshednik vlade, isto bih tako pomagao.

Gledam u nju kao da je moja majka, ili bilo koja druga starija osoba. I tu nema veze ni na kojoj sam ja poziciji, ni to šta je ona bila.

Generalno mislim da je država trebalo nju drugačije da tretira, kao simbol jednog vremena. Ona nije ni za šta optužena, niti je učestvovala u bilo čemu što bi moglo da utiče na njen kredibilitet.

Bilo je i medija koji su me napadali, u stilu: šta će sad on tu, kada je Tito načinio velika zla Srbiji i srpskom narodu. Smatram da kao čovjek imam pravo da pomažem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније