Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

11. 03. 2019. 15:04 >> 22:39

VIŠI SUD U BEOGRADU

Presuda za ubistvo Ćuruvije 5. aprila

Sudsko vijeće Specijalnog suda izreći će 5. aprila presudu bivšim pripadnicima Službe državne bezbjednosti optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, četiri godina nakon početka sudskog postupka, saopšteno je danas iz Višeg suda.

Zamjenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji zastupa optužnicu, zatražio je u završnoj riječi, maksimalne kazne od 40 godina zatvora.

On je rekao da je tadašnja vlast doživljavala Ćuruviju kao opasnog protivnika i da je ubijen zbog svojih nastojanja da se obnovi demokratija i zalaganja za istinom.

Okrivljeni i njihovi branioci su zatražili oslobadajuće presude, a nekadašnji načelnik DB Radomir Markovć, koji je prvooptužen, rekao je u završnoj riječi da je to zapravo postupak sa ciljem da se vlast nekadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića optužu za sve loše što se dešavalo.

U optužnici se navodi da je Ćuruvija ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. iz niskih pobuda na nalogu N.N. lica iz najviših struktura vlasti kako bi se ograničila sloboda medija i sačuva moć jer je Ćuruvija, kao vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i lista Evropljanin, javno kritikovao vlast.

Veliki dio optužnice govori o ekonomskom uništavanju Ćuruvije i zabrani njegovih listova po tadašnjem zakonu o informisanju, u periodu koji prethodi ubistvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније