Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 08. 2013. 15:11 >> 15:11

SRBIJA

Svaki treći voćni sok bez voća

Na tržištu Srbije najmanje 30 odsto voćnih sokova ne sadrži voće u količini koja je navedena na ambalaži, pokazalo je istraživanje srpske Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) i Informera.

Istraživanje je pokazalo da od 30 uzoraka sokova različitih proizvođača, čak deset sadrži manje voća od količine koja je navedena na pakovanju, zbog čega u NOPS-u smatraju da je to obmana potrošača, koji umjesto voća piju šećernu vodicu, piše Informer.

Najdrastičniji primjer su, prema rezultatima istraživanja, sokovi kompanije Duga frut /Fruit/ iz Kruševca. Ispitivanjem je utvrđeno da svih pet testiranih uzoraka sokova tog proizvođača ne sadrže količinu voća koja je navedena na ambalaži, zbog čega su svrstane u kategoriju neispravnih.

Tako, manje od 50 odsto voćnog sadržaja ima u litarskom soku od jabuke Duga fruta, koji nosi naziv 365, a prodaje se u trgovačkom lancu Delez /Delhaize/. Slično je i s litarskim nektarom narandže pod nazivom Baš baš, na kom je navedeno da ima 50 odsto voća, što nije tačno.

»I sokovi proizvođača Vino Župa iz Aleksandrovca ne sadrže istaknutu količinu voća, a 52 odsto voćnog soka, koliko je navedeno, nema ni dvolitarsko pakovanje soka La vita klasik od jabuke«, pokazali su rezultati istraživanja.

U neispravne spadaju i sokovi kompanije Takovo iz Gornjeg Milanovca, čija litarska kajsija ima manje od navedenih 40 odsto voća, a jabuka manje od 51 odsto.

Predsjednik NOPS-a, Goran Papović, rezultate istraživanja kvaliteta voćnih sokova smatra poražavajućim.

»Istraživali smo najzastupljenije sokove koji se prodaju u Srbiji, a analize su rađene u referentnim laboratorijama. Rezultati su poražavajući. Neshvatljivo je da uzgajivačima voće propada, jer ne znaju šta će s njim, dok s druge strane proizvođači na njemu štede«, konstatuje Papović.

On je kazao da će zbog takvog ponašanja proizvođača pozvati potrošače na bojkot njihovih sokova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније