Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 08. 2013. 14:05 >> 14:05

SRBIJA

Prijavljen 71 slučaj, pet smrtnih ishoda

U Srbiji je zvanično prijavljen 71 slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, a registrovano je pet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa infekcijom uzrokovanom ovim virusom, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije, Batut.

Kako se navodi, od ukupnog broja oboljelih osoba, 52 imaju ili su imale kliničku sliku meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa.

Nijedna od oboljelih osoba nije putovala van zemlje. Od 71 oboljele osobe, 57 je u uzrastu preko 50 godina i među njima 40 ima neko hronično oboljenje.

"Registrovano je pet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa infekcijom uzrokovanom virusom
Zapadnog Nila. Dvije osobe su sa teritorije opštine Čukarica, a po jedna sa područja Rume, Temerina i Palilule", kaže se u saopštenju.

Umrle osobe bile su starije od 50 godina i hronični bolesnici, odnosno, pripadale su kategoriji stanovništva sa povećanim rizikom od težeg oblika bolesti, prenosi Tanjug.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora - komaraca.

Imajući u vidu iskustva, prvi oboljeli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj oboljelih se registruje tokom avgusta i septembra.

Stručne ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su u drugoj sedmici avgusta metodom slučajnog uzorka postavile klopke za uzorkovanje komaraca na široj teritoriji Beograda, u gradovima koji su obuhvaćeni projektom i u mjestima prema epidemiološkim indikacijama.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније