Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: R.P. ]

03. 10. 2018. 19:43 >> 19:23

UOČI IZBORA

Ivanić: "Dodik i ja smo dva svijeta"

Aktuelni predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i ja smo "dva svijeta, i u politici, ali i ponašanju, pa i u imovini" izjavio je kandidat za srpskog člana Predsjendištva Bosne i Hercegovine (BiH) na izborima koji se održavaju u nedjelju Mladen Ivanić.

"Ja sam dokazao da su političke pobjede moguće, i to bez galame, širenja panike, laži i vrijeđanja onih koji drugačije misle. Kod njega smo vidjeli galamu, paniku, uvrede i laži, a samo su pobjede izostale. Ja Srpskoj otvaram vrata, on ih zatvara. On priča, a ja radim. Ja sam za mir i stabilnost, a on nas je uvukao u sukobe sa svima. Ja ne želim ni da uvrijedim nečije dijete, a kamoli da ga šaljem u rat. On je podijelio narod na 'naše i vaše'", rekao je Ivanić za nedjeljnik "Novi magazin".

Ivanić je rekao da je u protekle četiri godine pokazao kako se RS istinski čuva u institucijama BiH, da je spasio i Srpsku i Srbiju od revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koja je mogla da baci ljagu na cijeli srpski narod, sa obje strane Drine.

"Sačuvao sam Dan Republike, uprkos pritiscima pred sudom i tužilaštvom i uprkos pokušaju zabrane, sačuvao sam obraz srpskom vojniku i oficiru postrojavanjem za Dan Republike. Uvjerio sam međunarodne institucije da odbace pogrešan rezultat popisa, kojim bi srpski narod u BiH postao podređen. Otvorio sam sva vrata u svijetu koja su potrebna Srpskoj. Zaustavio sam sankcije prijateljskoj Rusiji, a zbog prijateljskih odnosa sa Rusijom zaustavio sam izvoz oružja u Ukrajinu. Što Dodikova partija nije uradila. Prvi sam Srbin koji je unio badnjak u zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu", dodao je on.

On je kazao da pomaže Srbima u Federaciji BiH, da je prvi srpski visoki funkcioner koji je posjetio stratište iz Drugog svjetskog rata Jadovno, kao i jedini visoki funkcioner iz RS koji je obišao brojne manastire i crkve SPC na Kosovu.

"Ja ne glumim velikog srbendu, ja sam istinski Srbin. Moj protivkandidat mnogo priča, ali, uz sve to veliko srpstvo, ne spominje tužnu činjenicu da je Srba u Republici Srpskoj ostalo tek nešto oko 900 hiljada", dodao je on.

Ivanić je ponovio da ostaje pri stavu da niko spolja, ni na koji način, ne bi trebalo da se miješa u izbore u BiH. Pa ni Srbija, niti bilo koja druga država. Šta je u tome pogrešno? To što se unutar Republike Srpske izvrću teze, spinuje i pravi priča tamo gdje je nema najmanje će meni nanijeti štetu. U to sam sasvim siguran", naglasio je on.

"Milion puta sam rekao da sam zahvalan Srbiji na svakoj vrsti pomoći koju nam je pružila, i političkoj i finansijskoj. Ponoviću to još milion puta, pa i sada. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i isti smo narod. Ali, uvlačenje bilo koga ko nije direktno dio političke scene RS u izbore nije dobro. I ja ovom izjavom nisam izmislio toplu vodu, samo sam rekao ono što važi za bilo koju drugu demokratsku zemlju u svijetu koja bi morala da igra po fer pravilima", rekao je Ivanić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније