Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ N1 ]

18. 05. 2018. 20:31 >> 20:28
18

SRBIJA

Ukinuto rješenje o rehabilitaciji Kalabića

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je da je ukinuo rješenje Višeg suda u Valjevu kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju četničkog komandanta Nikole Kalabića.

Rješenjem Apelacionog suda od 9. maja ukinuto je prvostepeno rješenje Višeg suda u Valjevu i predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak, javlja N1.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je pogrešno primjenio materijalno pravo pri odlučivanju, a zbog toga je i činjenično stanje nepotpuno utvrđeno.

Naime, iz stanja iz spisa predmeta slijedi da je prvostepeni sud u toku postupka cijenio pravni značaj odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača, a to nije njegov zadatak, pogotovo u ovoj vrsti postupka (vanparnični postupak).

Prvostepenom sudu je naloženo da utvrdi način stradanja Kalabića. O tome ne postoje pouzdani istorijski podaci ali je sud dužan da se u odnosu na tu činjenicu odredi kao prethodnom pitanju, poručuje se u odluci Apelacionog suda.

"Ako je Kalabić lišen života iz političkog, vjerskog, nacionalnog ili ideološkog razloga onda je neophodno utvrditi da li je on izvršio ili učestvovao u izvršenju ratnog zločina ili to nije slučaj", saopštio je  Apelacioni sud i podseća da lice koje je izvršilo ili učestvovalo u izvršenju ratnih zločina nema pravo na rehabilitaciju po Zakonu o rehabilitaciji.

Taj zakon propisuje mogućnost dokazivanja da, suprotno odluci Državne komisije, lice koje je oglašeno da je ratni zločinac (odnosno učesnik u ratnim zločinima) nije izvršio ratni zlačin niti učestvovao u njegovom izvršenju. Međutim, u ovom slučaju prvostepeni sud tu činjenicu nije utvrđivao, ističe Apelacioni sud.

Kalabićeva praunuka: Na ovome se nećemo zaustaviti

Praunuka Nikole Kalabića za N1 je kazala da će porodica pravnim putem nastaviti da se bori za rehabilitaciju, a da ih je posebno pogodilo to što su za odluku Apelacionog suda saznali iz medija. Navela je da će sačekati dopis.

"Na ovom se nećemo zaustaviti. Čekamo sljedeću nedjelju da vidimo šta će da kaže Osnovni sud u Valjevu i advokati. To je takva sramota za ovu naciju, neka im je Bog u pomoći".

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније