Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 07. 2013. 10:01 >> 10:02
5

PROZVALI GA SRBINOM

Albanski pisac uzburkao Kosovo

Albanski pisac Fatos Lubonja oštro je kritikovao lidere u Albaniji i na Kosovu zbog reakcija na ishode haških suđenja. To je izazvalo bijes kod kosovskih političara, pa je portparol partije Ramuša Haradinaja Lubonju nazvao Srbinom koji govori albanski.

Lubonja je, prenosi RTS, napisao da su političke elite i na Kosovu i u Albaniji zatvorile oči pred kriminalom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). U članku objavljenom u majskom broju magazina "Sudosteuropa", Lubonja je pisao o reagovanjima albanskih vlasti na oslobađajuće presude bivšim komandantima OVK i Ramušu Haradinaju u Hagu.

Lubonja je naveo da je Haradinaj oslobođen uprkos tome što je bilo dovoljno dokaza da su optužbe u Hagu bile tačne, a podsjetio je i da su Haradinaja, elite u Prištini i Tirani veličale kao heroja.

Haradinaj je Lubonjin komentar okvalifikovao kao klevetu, i nagovestio da bi mogao da tuži albanskog pisca. Naime, Haradinaj je novembra 2012. godine oslobođen svih optužbi za ratni zločin poslije ponovnog suđenja Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Tužioci su tvrdili da je Hadinaj zajedno sa još dvojicom otuženih mučio i ubijao Srbe, ali i Albance za koje su mislili da sarađuju sa Srbima u logoru OVK u Jablanici 1998.

Prema Lubonji, reagovanja na oslobađajuću presudu Haradinaju u Albaniji i na Kosovu pokazuju licemjerje političkih i kulturnih elita, koje koriste nacionalističku ideologiju da bi ljudima isprale mozgove.

"Tako su u vrijeme komunizma Albanci hranjeni idejama da kao pojedinci nisu ništa naspram nacionalnih interesa, i da treba da se žrtvuju za svoju otadžbinu, zatvarajući oči za sve počinjene zločine u to ime", pisao je Lubonja.

Takvo ispiranje mozgova, tvrdi pisac, stvorilo je oblik šizofrenije, jer Albanci istovremeno veličaju junake koji se žrtvuju za svoju zemlju, a osuđuju krađu i ubijanje - što je jedno te isto.

Piščeve tvrdnje naljutile su članove Haradinajeve partije Alijasa za budućnost Kosova. Portparol te stranke, Ernest Luma napao je Lubonju na društvenim mrežama nazvavši ga "kučkinim sinom". Lubonjino prezime zvuči kao srpsko, napisao je Luma, nazivajući ga Srbinom koji govori albanski.

Kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku rekla je da je "šokirana" i da je "ostala bez teksta" u vezi sa Lubonjinim pisanjima. Kosovski ministar kulture Memli Krasnići optužio ga je za izdaju i "bolesne kometare o osloboditeljima Kosova". 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније