Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

04. 07. 2013. 20:28 >> 20:28
9

CILJ

Dačić: Srbija da uđe sljedeća u EU

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je cilj Srbije da bude sljedeća zemlja koja će ući u EU.

 

 

Dačić je poslije razgovora sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom naveo i da bi prva međuvladina konferencija mogla da bude "i prije januara".

"Naš cilj je da Srbija bude sljedeća zemlja koja će ući u EU. Nema vremena za čekanje", rekao je Dačić navodeći da u narednom periodu Srbiju očekuje niz važnih sastanaka.

On je najavio da će sljedeće nedjelje biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu, da bi visoka predstavnica EU Ketrin Ešton 9. jula trebalo da posjeti Beograd, a da se 17. jula očekuje i posjeta evropskog komesara za proširenje Štefana Filea sa tehničkim timovima s kojima će se razgovarati o operativnim pitanjima budućih pregovora sa EU.

"Moramo da se što bolje pripremimo za pristupne pregovore, odredimo glavnog pregovarača i pregovoračke timove", rekao je Dačić.

Srpski premijer je dodao da Srbiju očekuju pripreme za skrining, a potom i prvu Međuvladinu konferenciju za koju je Evropski savjet naveo da će biti najkasnije u januaru 2014. godine.

"Ako se sve ovo završi na kvalitetan način, moguće je da se to desi i prije januara. Ukoliko se sve odvija kako je planirano, Srbija može očekivati da će ići bržim koracima", rekao je Dačić i dodao da će Srbija nastaviti sa unutrašnjim reformama i implementacijom Briselskog sporazuma.

Kacin je izjavio da je Evropski parlament spreman da pripremi međuizvještaj, ukoliko Srbija uspije da sprovode ono što je najavila.

On je, međutim, upozorio da Srbiji predstoje veliki izazovi i naporan rad - proces skrininga i formiranje pregovaračkih timova - i dodao da se može desiti da Srbija počne pregovore sa otvaranjem poglavlja 23 i 24.

"Sve to zavisi od Srbije", istakao je on dodajući da je njegov zadatak da ohrabri Srbiju i pozove je da što prije odgovori na sve dileme.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније