Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 06. 2013. 09:07 >> 09:07
1

PRONAŠLI RJEŠENJE

Mostarski Aluminij se, ipak, ne gasi

Nakon što je prošle sedmice Aluminij iz Mostara zaprijetio da će ugasiti proizvodnju zbog visoke cijene električne energije koju mu isporučuje Hrvatska elektroprivreda, na inicijativu hrvatskog ministra ekonomije Ivana Vrdoljaka održan je hitan sastanak na kojem je bio i ministar finansija Slavko Linić, kao i čelni ljudi Aluminija, Tvornice lakih metala iz Šibenika i Hrvatske elektroprivrede.

Dogovoreno je, kako prenose mediji u Zagrebu, da će Aluminij nastaviti proizvodnju i isporuku šibenskom TLM-u, čijih 5000 radnika umnogome zavisi od sirovine iz BiH. Time je hrvatska Vlada uspjela da pomiri sve strane i obezbjedi nastavak proizvodnje i radna mjesta u TLM-u, rekao je Vrdoljak.

Napomenuo je da Aluminij danas na tržištu može da kupi struju i jeftiniju nego što je isporučuje Hrvatska elektroprivreda, što znači da i nakon 1. jula, kada povlašćeni status Aluminija prestane, neće biti udara na proizvodnju u TLM-u.

Ali ono što je bio naš uslov za bilo kakvu dalju saradnju s Aluminijem je isporuka sirovine za TLM i sva povezana društva, zaključio je Vrdoljak.

U mostarskom Aluminiju Vlada Hrvatske ima 12 odsto vlasničkog udjela, a proizvodnja šibenskog TLM-a zavisi od metala kojim se snabdjeva iz te kompanije.

Uprava Aluminija u četvrtak je objavila kako je nadzorni odbor  odlučio da će 17. juna početi postupno da gasi sve pogone jer su gubici premašili 104 miliona maraka ili oko 52 miliona eura, a u prva četiri mjeseca zabilježeni su najlošiji rezultati u 30-godišnjoj istoriji fabrike zbog visoke cijene električne energije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније