Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

27. 12. 2016. 21:37 >> 21:14
2

ZBOG MOBTELA

Obustavljena istraga protiv Bogoljuba Karića

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je istragu protiv vlasnika BK grupe Bogoljuba Karića i još četiri osobe koji su bili osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja u preduzeću "Mobtel", saopšteno je danas.

Pored Karića, jednog od najpoznatijih srpskih privrednika tokom devedesetih godina prošlog vijeka, istraga je obustavljena i protiv Vidomira Parežanina, Pante Uroševića, Miše Kuzmanovića i Smilje Mladenović, prenosi Beta.

Prema navodima tužilaštva, istraga je vođena zbog sumnje da je u periodu od aprila 1994.  do februara 1997, tokom osnivanja Preduzeća za mobilne telekomunikacije "Srbija BK PTT doo - Mobtel" i unošenja osnivačkog kapitala, tada okrivljenom Bogoljubu Kariću i preduzeću "BK trejd Inc", suosnivaču "Mobtela", pribavljena protivpravna imovinska korist od 21.980.551 američkih dolara, na ime razlike između stvarne i lažno prikazane vrijednosti unijete opreme.

Dodaje se da je posle preduzimanja niza radnji, tužilaštvo 2015. odbilo kao suvišne predloge odbrane za preduzimanje novih dokaznih radnji, poslije čega je sud usvojio žalbe odbrane izjavljene na odluku tužilšatva i naložio ispitivanje većeg broja svjedoka i pribavljanje materijalnih dokaza.

"Nakon što je preduzelo niz radnji, tužilaštvo je 2015. odbilo kao suvišne predloge odbrane za preduzimanje novih dokaznih radnji, poslije čega je sud usvojio žalbe odbrane izjavljene na odluku tužilaštva i naložio ispitivanje većeg broja svjedoka i pribavljanje brojnih materijalnih dokaza", stoji u saopštenju.

Navodi se i da je po preduzimanju tih radnji, tužžilaštvo u višše navrata odbijalo predloge odbrane da se odredi novo ekonomsko-finansijsko vješštačenje.

Dodaje se da je novim vješštačenjem utvrdjeno "da je prilikom unoššenja osnivačkog kapitala u 'Mobtel', odnosno prilikom nabavke i isporučivanja opreme potrebne za izgradnju sistema i rad ovog preduzeća, suosnivač 'BK Trade' Inc. imao opravdane trošškove na ime transporta opreme iz ŠŠvedske i Rusije, carina, osiguranja i druge nužžne trošškove u navedenom iznosu, koji nisu prikazani prilikom fakturisanja, iz čega je proizišao zaključak da nije pribavljena protivpravna imovinska korist".

Tužilaštvo je obustavilo i istragu protiv Bogoljuba Karića, Sretena Karića, Olge Erdeljanović, Zorana Karića, Dragomira Karića i Olivere Nedeljković zbog sumnje da su od avgusta 1999. do oktobra 2000, zloupotrebom novčanih sredstava "Mobtela", koja su se nalazila na računu u "Astra" banci, pribavili protivpravnu imovinsku korist veću od 1,5 miliona dinara i omogućili jednom broju preduzeća sa Kipra da dobiju devizne kredite bez garancija.

Bogoljub Karić pobjegao je u Moskvu 2006, a za njima je potom raspisana crvena Interpolova potjernica.

Krajem januara ove godine, protiv vlasnika BK grupe već je obustavljen jedan postupak zbog sumnji za zloupotrebu položaja i malverzacije u Mobtelu, zbog zastarjelosti.

Odlukom o obustavljanju istrage, protiv Karića bi trebalo da bude povučena potjernica što bi mu omogućilo eventualni povratak u Srbiju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније