Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: O.Z. [ Agencije ]

05. 07. 2016. 16:01 >> 15:42
4

PREGOVORI SA SRBIJOM

Hrvatska i zvanično podržala otvaranje poglavlja

Hrvatska je danas na sastanku Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju (COELA), poslije više od tri meseca protivljenja, zvanično dala saglasnost na nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.

Kako Tanjug saznaje iz evropskih diplomatskih izvora, sastanak Radne grupe Evropskog Savjeta je završen, a zvanična informacija o postojanju konsenzusa za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom trebalo bi da bude objavljenja danas popodne oko 17 časova.

Iz slovačkog predsjedavanja Evropskim Savjetom za Tanjug kažu da će, čim budu imali zvaničnu informaciju o saglasnosti svih 28 država članica, preduzeti sljedeće korake, koji se odnose na verifikaciju konsenzusa na sastanku ambasadora zemalja članica (COREPER), u četvrtak, i zakazivanje Međuvladine konferencije na kojoj bi Srbija otvorila nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

U diplomatskim izvorima u Briselu naglašavaju da je rezultat današnjeg sastanka i razgovora o otvaranju poglavlja 23 u najvećoj meri zasnovan na kompromisnom tekstu koji je juče postignut na Samitu EU i Zapadno balkanskih lidera u Parizu.

Dačić: EU je izvukla pouku, otvaranje poglavlja rezultat odlučnosti Beograda

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je danas je odluka o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU "isključivo rezultat čvrstog i odlučnog stava Srbije, koja je EU jasno stavila do znanja da traži međusobno poštovanje i da neće trpjeti ucjenjivanje i ponižavanje".

"Samo tako se mogu odbraniti naši državni interesi uz nastavak našeg evropskog puta. Nadam se da je EU izvukla pouke i da više neće biti dvostrukih standarda kad je riječ o Srbiji", naveo je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, prenosi Beta.

Dačić je dodao da je "odluka istovremeno i priznanje za dosljednu i reformsku politiku Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, koja je i juče na Samitu u Parizu doživjela punu verifikaciju od strane vodećih ljudi najvažnijih zemalja u Evropi i same EU".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније