Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 05. 2013. 19:10 >> 19:14

USLOV

Vestervele: Ukinuti paralelne strukture

Uklanjanje srpskih paralelnih struktura sa sjevera Kosova i integracija Srba od ključnog su značaja za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, poručio je u Prištini njemački šef diplomatije Gvido Vestervele.

Nakon postizanja sporazuma od 19. aprila, Kosovo i Srbija treba da počnu fazu njegove implementacije, izjavio je Vestervele, nakon sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Vestervele je, kako je prenio Radio Slobodna Evropa, pozvao Prištinu i Beograd na političku zrelost i mudrost kako bi shvatili značaj usvajanja plana o sprovođenju sporazuma tokom sjutrašnjeg sastanka u Briselu.

„To podrazumijeva fleksibilnost i političku zrelost kako bi strane, nakon postizanja sporazuma, prešle na njegovu primjenu“, kazao je Vestervele na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da Evropskoj uniji predstoji period donošenja važnih odluka za procese integracija Kosova i Srbije, i stoga je pozvao strane da shvate značaj donošenja potrebnih odluka.

Njemački šef diplomatije je naglasio i koja su dva ključna pitanja koja će dokazati da dvije strane zapravo sprovode postignut dogovor.

„To podrazumijeva uklanjanje srpskih paralelnih struktura sa sjevera Kosova, što je glavni uslov sporazuma, a Kosovo treba stvoriti uslove za integraciju Srba u institucije“, poručio je Vestervele.

U zavisnosti od napretka u dijalogu između premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića oko plana sprovođenja sporazuma, Bundestag će u junu odlučiti o podršci dvijema zemljama na putu eurointegracija, dodao je on.

S druge strane, premijer Tači je izrazio optimizam da će se tokom sastanka sa Dačićem u utorak u Briselu postići plan o sprovođenju sporazuma. On je ponovio da Priština i Beograd ne mogu vratiti ovaj proces nazad.

Dan ranije, njemački šef diplomatije boravio je u Beogradu gdje je izjavio da je optimista oko dodjeljivanja Srbiji datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније