Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 05. 2013. 19:00 >> 19:01

ISTRAŽIVANJA

Slovenci za ostanak u EU

Iako je kriza promijenila euforiju s kojom su se Slovenci uključivali u Evropsku uniju, kada je na referendumu 2003. za ulazak u EU glasalo 86,64 posto, većina njih i danas smatrab da je to bila dobra politička odluka. Istraživanja pokazuju da je euroskeptika manje od trećine.

Rezultati tematske ankete o EU, koju je sproveo Fakultet za primijenjene društvene studije iz Nove Gorice, pokazuju da je na pitanje treba li Slovenija da ostane u EU ili da istupi iz integracije, 63 posto ispitanika odgovorilo da treba ostati, a 30,6 posto da treba da izađe.

Slovenački mediji su prenijeli da je sličan procenat zabilježen i u ispitivanju javnosti o tome da li bi zbog krize bilo bolje ostati u Evropskoj monetarnoj uniji (EMU), zadržati euro i pratiti protivkrizne mjere koje se donose na nivou unije, ili izaći iz evrozone i vratiti se na staru slovenačku nacionalnu valutu tolar.

Za ostanak u eurozoni u anketi se izjasnilo 60,4 posto ispitanika, a za izlazak i ponovno uvođenje tolara 34,2 posto. Iz ankete se vidi da je više euroskeptičnih tendencija među mladima koji su zbog rastućeg dijela te populacije među nezaposlenima, među glavnim žrtvama krize.

Tako je ispitivanje pokazalo da je kod mladih postotak onih koji izlaz iz krize vide u napuštanju EU nešto viši od prosjeka i iznosi 36,7 posto.

Oko 47 odsto ispitanika je kazalo da im je važna činjenica što uz slovenačko državljanstvo imaju i državljanstvo Evropske unije, ali ih većina uticaj EU na svoj lični život smatra neutralnim (48 posto).

Da se članstvo države u EU na njihov lični život odražava negativno smatra 30, a da je uticaj pozitivan 21 posto ispitanika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније